BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Индексът за устойчивост на неправителствените организации в България бележи спад

Изображение: Български център за нестопанско право

Индексът за устойчивост на неправителствените организации (НПО) в България бележи спад през последната година и от 3.4 през 2018 г. за 2019 той е 3.5 пункта. Негативната тенденция се отбелязва за втора поредна година. Спад през 2019 има в пет от общо седем наблюдавани области: Правна среда (2.6), Организационен капацитет (4.2), Финансова устойчивост (4.7), Застъпничество (2.7) и Обществен престиж (4.0). Без развитие са областите Секторна инфраструктура (3.0) и Предоставяне на услуги (3.1), посочват от Българския център за нестопанско право.

Индексът проследява развитието на гражданския сектор в 24 държави от Централна и Източна Европа и Евразия вече 23 години.

За България той се изработва от Американската агенция за международно развитие (USAID) в партньорство с Българския център за нестопанско право (БЦНП). За 2019 г. в 4 от наблюдаваните страни Индексът бележи спад. Това са Беларус, България, Полша и Сърбия. През 2019 г. България се нарежда на десето място, след Хърватия. Това е едно място надолу за страната ни спрямо 2018 г. С най-висока степен на устойчивост за поредна година е Естония, а в дъното на класацията са Беларус и Азербайджан.

Изображение: Български център за нестопанско право

Сред основните фактори, довели  до влошаване устойчивостта на НПО в България през последните две години, според Индекса е негативната публичната кампания срещу неправителствения сектор у нас. Засилващата се поляризация в обществото, в което неформални групи и консервативни организации поставят под въпрос легитимността на НПО за защита на човешките права, което води до влошаване най-вече на имиджа на неправителствените организации, на тяхната организационна способност и застъпническа активност.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!