BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Как се боядисват великденски яйца с естествени багрила

По традиция великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък. Който не е успял тогава, може да го направи и на Велика събота. В миналото нашите баби не са използвали бои за яйца, а естествени багрила като индиго, брош, лук, дори червен пипер и др. Етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово разказва за старите техники за боядисване на великденски яйца:

Багренето с материали от растителен произход е познато от дълбока древност. И днес при археологически разкопки на обекти, които датират отпреди Христа, се намират части от тъкани, багрени с растения. Природните багрила се ползват навсякъде до към средата на ХІХ в. След това навлизат синтетичните багрила. Хората бързо ги възприемат, защото с тях се багри много по-бързо и лесно.

Боядисване на яйца в ЕМО "Етър" © ЕМО "Етър"
© ЕМО „Етър“

Но пък багрилата, извлечени от растенията, са с невероятна красота. Те могат да бъдат доста наситени или с едва доловими, леки, приглушени тонове. От едно растение могат да бъдат извлечени до 15-20 нюанса. За багрилен материал могат да бъдат използвани корени, кори, листа, стебла и цветове.

За разлика от химическите бои, с растителните е трудно, почти невъзможно да се повтори точно същия цвят. Той зависи от това по кое време на годината е събран растителния материал, къде е расло растението, както и от качеството на багрилния материал. Багри се също в кисела и алкална киселина.

Багренето с растения е дълъг процес, но резултатите, които се получават, си заслужават търпението.

Да боядисаме яйцата с брош

„В съда се нарежда един пласт корени от брош, върху който се поставят яйцата. Покриват се с друг пласт брош и се заливат с вода. Яйцата се слагат сурови и се варят в получената от повишаването на температурата гъста течност.”

Да боядисаме яйцата с люспи от лук

Люспите от лук са сред предпочитаните източници на добър за боядисване на великденски яйца цвят. Необходимо е да се накиснат, да са в достатъчно количество и да се варят дълго. Цветът на яйцата е или червен, или кафяв, което зависи от люспите и от времето за престояване на яйцето в получената оцветена течност.

Да боядисаме яйцата с червен пипер

„Взема се червен пипер и се слага в студена вода. Прибавят се оцет и сол. Сместа се поставя на огъня и при завирането се слага яйцето.“

Първото боядисано яйце е червено. Отговява се с великденско яйце

Първото боядисано яйце е червено и с него домакинята потърква децата по бузите и по челото, за „да са здрави и червени“, а после го поставя при домашната икона. Там то стои до Велики четвъртък на следващата година, когато по вътрешността му гадаят какво очаква къщата и нейните стопани.

Първото великденско яйце е червено. Снимка: ЕМО „Етър“

Второто яйце се носи в житна нива или лозе – да предпазва от болести, третото се оставя за великденската погача. Червено яйце се слага и в чеиза на момата – за щастие и късмет в брака.

На Великден цялото семейство отива на тържествената църковна служба. След черква всички се връщат със запалена свещ вкъщи и се поздравяват с Христос Воскресе. Отговорът е: Воистина Воскресе.

На този ден свършва големият великденски пост. Отговява се с великденско яйце. С яйца се чука за здраве. Особена радост е то за децата, които от сутринта тръгват по къщите, за да се борят с червени яйца.

ОЩЕ ЗА ВЕЛИКДЕН И СТРАСТНАТА СЕДМИЦА

На Велики четвъртък в Габрово едно време

На Разпети петък в старо Габрово

На Велика събота в старо Габрово

На Великден в старо Габрово

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!