BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Как 17 май стана Ден на Габрово вместо 16 май

Датата 17 май е придобила гражданственост като Ден на Габрово – 17 май би трябвало да е преизчислената по нов стил дата 4 май. Но е допусната грешка.

Защо точно 4 май? На 4 май 1860 г. йеромонах Неофит Соколски оставя паметна бележка в църковна книга в църквата „Успение Богородично“, че Габрово е провъзгласено за град. 4 май 1860 г. е датата по стар стил.

Каква е разликата между датите по стар и по нов стил?

През 1916 г. България преминава от Юлианския към Григорианския календар. Заради смяната на календара в България 31 март 1916 г. е последван от 14 април. Преминаването от един календар към друг налага и преизчисляване на датите за миналите исторически събития. Така историческите събития преди 1916 г. се „сдобиват“ с две дати – „стар стил“ се наричат датите по стария Юлиански календар, а „нов стил“ – датите по новия Григориански календар, валиден и до ден днешен. Преизчисляването обаче е различно за датите от 19 век и за датите от 1900 до 1916 г. За събитията в България след 1 март 1900 г. се прави поправка в датите от 13 дни – добавят се 13 дни към датата по Юлианския календар (т.нар. стар стил), за да се получи датата по Григорианския календар (т.нар. нов стил). За историческите събития, случили се между 1 март 1800 г. и 28 февруари 1900 г., към датите от Юлианския календар се прибавят 12 дни, за да се преизчислят по новия Григориански календар. Понякога обаче грешно се добавят 13 дни и за датите от 19 век.

Връщаме се отново на датата 4 май 1860 г. Тя е била преизчислена в нов стил погрешно. Трябвало е да се направи следното преизчисление: 4+12 = 16 май, а не 17 май. Добавени са обаче 13 дни и така се е родил и 17 май като Ден на Габрово. Правилната дата за празника на Габрово трябва да е 16 май.

В българската история има и друг пример за грешка в преизчисляването – малцина запознати с тематиката знаят, че датата на обесването на Васил Левски по нов стил е 18 февруари, а не 19 февруари. За това разказва и националният исторически сайт Сторник: Защо Левски е обесен на 18, а не на 19 февруари (по нов стил) 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Ден на Габрово – статия в Онлайн енциклопедия Габрово Gabrovowiki

Още за паметната бележка на Неофит Соколски може да прочетете в статията на Габрово Daily: 4 май 1860 г. – „Нашето село Габрово ся провъзгласи за град“

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!