BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Когато властите са гузни и няма какво да си кажат с гражданите

Снимки: Венелина Попова

Протестът на жителите на Нова Загора срещу постоянното обгазяване на въздуха от завода за производство на биогаз днес се премести в Стара Загора под надслова „Докато Нова Загора вони, РИОСВ спи. Заедно да ги събудим“. Инициативният комитет „Нова Загора иска да диша“ демонстрира пред сградата на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) своята непримиримост към бездействието и безразличието на ековластите, които твърдят, че проблем с въздуха в Нова Загора няма. 

Протестиращите скандираха близо час с очакване някой от инспекторите да излезе и разговаря с тях. А след това, въпреки съпротивата на възрастния охранител, влязоха в сградата на РИОСВ заедно с журналисти от национални и регионални медии и с лидерката на „Изправи се България“ Мая Манолова, която познава проблема още от битието си на национален омбудсман. Но с изключение на чиновничка от деловодството на инспекцията, другите служители се бяха изпокрили. Заключен в кабинета си остана и Пламен Йорданов – новият директор на РИОСВ – Стара Загора, който отказа да покани протестиращите на разговор, но затова пък извика полиция. До конфликт между полицейските служители и гражданите не се стигна, може би заради включените камери на медиите в малкия коридор пред директорския кабинет. 

Протестът приключи малко преди 18 часа, но ще продължи в следващите дни, обявиха организаторите, възмутени от поведението на институцията. 

Откога датира проблемът? 

През 2014 година в Нова Загора е открита инсталацията за производство на електрическа и топлинна енергия от биогаз на бизнесмена Иван Ангелов, един от собствениците на фирмата за пилешки продукти „Градус“ и на „Бисер олива“ в Стара Загора. Оттогава в града се разнася специфичната миризма на птичи и кравешки тор, особено силна през нощта и в почивните дни, когато екоинспекцията не извършва замервания за качеството на атмосферния въздух. Хората подават непрекъснато сигнали до тел.112, тъй като през нощта зеленият телефон на екоинспекцията не работи. Инспекторите ги квалифицират като фалшиви, тъй като според техните измервания качеството на атмосферния въздух е в норма. 

Боянка Петкова трета седмица протестира пред сградата на община Нова Загора. Пред „За истината“ тя заяви, че с нея разговаряли непознати мъже, които безцеремонно й заявили, че с нейния плакат няма да събори Иван Ангелов, който си пиел кафето с Бойко Борисов“. Тя и няколко жени, които подкрепяли протеста й, били привикани в полицията по жалби на служители от общината, за им връчат предупредителни протоколи, потвърди и Кремена Петрова от Инициативния комитет, която организира протестите. Според нея през тези шест години те са се обърнали към всички отговорни институции в страната с настояване проблемът да бъде решен, но те само си прехвърляли топката. Писали са и до президента, до правителството и премиера, който лично прерязал лентата на завода. Новозагорци дори не искат закриване на инсталацията, а само инвеститорът да монтира филтри, които да пречистват въздуха. Сега настояват и за поставянето на автоматична станция за контрол на качеството на атмосферния въздух в града. 

В отговор на запитване от Радио Стара Загора екоинспекцията отговаря, че през последните години на инсталацията са извършени 30 проверки: „В действащото екологично законодателство няма норми за миризми, а инсталацията за биогаз в Нова Загора не е в обхвата на Приложение № 4 от Закона за опазване на околната среда, въз основа на което няма изискване за издаване на Комплексно разрешително. Заявяваме, че съгласно разпоредбата на Закона за чистотата на атмосферния въздух, компетентни органи, отговорни за осигуряване чистотата на въздуха на територията на съответната община са и кметовете на общини и общинските съвети. Не на последно място, законодателят е предвидил възможност общинските органи, съгласувано с министъра на околната среда и водите, да изграждат местни системи за наблюдение и контрол на качеството на атмосферния въздух в райони на тяхната територия“. 

Този сюжет предстои да се развие и най-вероятно ще намери своето разрешение, когато изпълнителната власт и институциите в България започнат да прилагат законите, а не да ги заобикалят и да търсят в тях разпоредби, които им позволяват да бездействат в полза на интересите на олигарси и бизнесмени от приятелския кръг на премиера. Въпрос на време.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!