BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Конституционният съд се произнесе по казуса, свързан с кмета на Благоевград


Румен Томов
Снимка: „Благоевград нюз“

Конституционният съд отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд и на 63-ма народни представители от 44-тото Народно събрание за установяване на противоконституционност на чл. 42, ал. 1, т. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). Казусът касае оставането на поста на благоевградския кмет Румен Томов.

Правомощията на Томов бяха прекратени предсрочно точно заради същата норма и това, че не е заличил в едномесечен срок в Търговския регистър фирмата си, както и че не е уведомил за това председателя на Общински съвет – Благоевград и на Общинската избирателна комисия. 

Пред Радио Благовград адвокатът на Румен Томов Милана Кривачка е заявила, че ще изчака мотивите на Конституционния съд. По думите й, след като излезат мотивите административният съд трябва да възобнови делото и заинтересованите страни да получат призовка и двете страни да се яват на дело пред ВАС. Крайното решение е тяхно“.

Делото във ВАС беше образувано по жалба на Румен Томов срещу решение на Административния съд – Благоевград, който потвърди решение на Общинската избирателна комисия за предсрочно прекратяване на правомощията му. Междувременно в Конституционният съд беше образувано конституционно дело по искане на тричленен състав на Върховния административен съд и на 63-ма народни представители за установяване на противоконституционност на разпоредбата именно на чл. 42, ал. 1, т. 5 от ЗМСМА. 

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!