BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Коронавирус в България: кой помага на ромите?


Те имат мисия: да информират, успокояват и подпомагат хората в ромските махали. И също работят на първа линия в битката срещу Ковид-19

„За истината“ публикува текст на Георги Ангелов от „Дойче веле“:

„Здравното медиаторство не е професия, а мисия, която се изпълнява срещу минималната работна заплата“, сподели за ДВ професор Ивайло Търнев. Той е човекът, без чиито усилия здравният медиатор днес нямаше да е законово призната професия.

На първа линия в битката срещу Ковид-19

В момента 200 здравни медиатори са на първата линия в битката срещу коронавируса в уязвими ромски общности. Тяхната работа е да информират, насочват, успокояват, убеждават и подпомагат хората. Ще ги срещнете както в големи ромски квартали като „Факултета“ в София, „Столипиново“ в Пловдив, „Надежда“ в Сливен, така и в малки, изолирани общини в селските райони. Те работят с общности, определяни като рискови поради повишената им мобилност, или пък защото тези семейства не разбират добре сегашната ситуация и се налага активна и постоянна комуникация с тях.

Трудно е да се отличат един, двама или трима здравни медиатори, защото повечето от тях в момента работят самоотвержено за спиране разпространението на болестта в ромските махали и за подпомагане на най-нуждаещите се, казва проф. Търнев. Той дава пример с Димитър Миланов от Трън, който сам шие маски на старата си шевна машина, които след това раздава безплатно на хората от общността – наред с всичко останало, което прави. Много от тях медиаторите съставят списъци на крайно нуждаещи се хора и после им доставят хранителни продукти. Други се включват в раздаването на учебни материали в махалите, което е особено важно, тъй като много от ромските деца не разполагат с компютри и таблети за дистанционно обучение. Всеки ден те обхождат карантинирани хора, дезинфекцират обществени пространства и т.н.

Заслуга на медиаторите

Благодарение на широката информационна кампания на здравните медиатори, улиците в повечето ромски квартали са безлюдни и пусти, казва професор Търнев. Още от първия ден на епидемията от COVID-19 медиаторите са в постоянен контакт с ромите по места. В техните населени места се завръщат хора от чужбина – най-вече от страни като Италия, Испания, Германия и др. Особено рискови са тези, които се връщат от чужбина с бусове – поради дългото пътуване в затворено пространство и поради липсата на добър контрол и препоръки за карантина при влизането си в България. Здравните медиатори са тези, които убеждават хората да споделят своята история – къде са били, откъде са минали, с кого са общували, за да може да се помогне на максимално голям брой контактни хора, или да се реагира бързо и адекватно при появата на симптоми на заразяване с COVID-19.

Дори и в условията на сегашната пандемия властите не използват напълно капацитета на здравните медиатори.

„По наша информация около 40% от тях работят в добро партньорство с общините и местните кризисни щабове. Но има общини, като Ямбол например, където се намира един от най-маргинализираните и бедни ромски квартали, в които местните управи изобщо не са потърсили медиаторите“, твърди проф. Търнев.

Дълго здравните медиатори в някои общини са работили без лични предпазни средства и екипировка, поемайки риск от заразяване. Но през тази седмица най-после проблемът е бил решен: с помощта на дарения Националната мрежа на здравните медиатори е осигурила защитни облекла, маски, ръкавици и дезинфектанти.

Будители в ромските общности

Професор Търнев не пести суперлативи за здравните медиатори. Ето само една малка част от тях: „Здравните медиатори са будители, образователи, носители на духовността в ромските общности. Медиаторът е мост между ромските общности и здравните и социалните служби, между медицината и социалната дейност. Тяхното оръжие е словото. А силата на словото е онази сила, която трябва да надмогне невежеството, недоверието и да пробие пътеки към ценностите, необходими за общото благо на България.“

И още: „Не може една страна да е щастлива, ако в нея има гнезда от мъка и страх. И ако ромските общности тънат в мизерия и болести”.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!