BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Крипто-ферма в Бургаско е точила ток за 70 хил. лева месечно (допълнена)

Снимка: Пресцентър ОД на МВР – Бургас

Кражба на ток, чрез действаща „ферма“ за криптовалута в бургаския град Българово разкриха полиция и EVN. По първоначална информация става въпрос за нанесени щети от близо 70 хил. лв. месечно.

При операцията е задържан 33-годишен бургазлия за срок до 24 часа. Криминалистите и специалисти от EVN  – Бургас извършили проверка в наето от бургазлията двуетажно помещение, разположено на ул. „9-ти септември“ в Българово, тъй като сметките за ток били значително по-големи от обичайното.

В помещението са намерени и иззети 75 майнери за различни крипто валути (45 „копача“ за биткойни и 30 за друг вид круптовалута), множество видео карти, вентилатори и платки, всички захранвани с електроенергия. Служителите от EVN констатирали неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа, в следствие на което дружеството е ощетено в значителни размери.

Бургазлията отказал съдействие на полицейските служители и направил опит за осуетяване на полицейската проверка на наетото от него помещение.

Кметът на Българово Йордан Йорданов обясни, че никой от града не е имал подозрение за извършването на подобна престъпна дейност. От известно време обаче хората се жалвали за често срив на електрозахранването. „Винаги съм викал EVN, те идват, двършват си работата. Може би е трябвало аз да бъда по-внимателен и да си задам въпрос защо няколко пъти през месец-два се е получило това нещо. По едно време бях започанли през месец- месец и половина да пада напрежението точно на това място, точно на този извод на EVN“, обясни той.

Йорданов допълни, че никога не е виждал хора, които да влизат или излизат от въпросната сграда. „Няколко човека са ме питали „Кмете какви са тези климатици? С какво се занимават тези хора? Какви са тези климатици, които денонощно работят?“ Понеже от време на време, когато е много тихо, тези климатици създават едно такова бръмчене“, посочи кметът.

Преди години сградата се е ползвала за търговски комплекс. Тя е на два етажа като първият в момента не се ползва. Вторят е бил взет под наем, именно там се е провела акцията на полицията, уточни кметът.

„Сградата е собственост на РПК „Черноморка“. Тя не е ползвана, тя е един цирей в центъра на Българово, защото се руши. Търсихме някакъв начин някой да я купи. Преди няколко години задължих собственика на сградата, да я обезопаси. Да сложат стъкла, да бъдат затворени вратите и прозорците, за да не могат да влизат деца. Това беше направено“, допълни кметът.

По случая е образувано досъдебно производство.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!