BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Критик на далаверите с гражданството е уволнена незаконно, реши съдът

Катя Матева Снимка: Mediapool

Шефката на дирекция „Българско гражданство“ Катя Матева е била уволнена незаконно през 2017 година от тогавашния правосъден министър Цецка Цачева, постанови петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), цитиран от Mediapool. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Матева бе отстранена преди три години, след като се превърна в единствения служител на министерството, който явно се опитваше да пресече нередностите при предоставяне на български паспорти. Неин сигнал до прокуратурата през 2014 година доведе до първата проверка в Държавната агенция за българите в чужбина, разкрил нередностите с издаването на удостоверенията за български произход на чужденци, които нямат нищо общо с България, припомня Mediapool.

През 2016 година Матева подава и сигнали до ДАНС за продажбата на паспортите. Това я превръща в неудобна за ВМРО и една от първите задачи при влизането на партията във властта е нейното отстраняване, пише още изданието.

Според решението на съда, уволнението на Матева е незаконно и немотивирано и тя трябва да бъде възстановена на работа. Министерството на правосъдието не е посочило нейни действия или бездействия по служба, които да са възпрепятствали работата. „Липсва неизпълнение на служебните задължения на служителката“, се казва в решението на ВАС, цитирано от изданието. Министерството на правосъдието е осъдено да плати и 1200 лв. разноски по деото.

Mediapool припомня, че един от аргументите за уволнението на Матева е, че срещу нея е бил подаден сигнал в прокуратурата, който е довел до образувано досъдебно производство. Повече от две години обаче делото е държано на трупчета, а накрая министерството обявява, че самото му съществуване уронва престижа на институцията. Така делото е използвано, за да се мотивира уволнението на неудобния за властите служител.

Преди две години Матева обяви, че има доказателства как ВМРО и Красимир Каракачанов се издържат от продажба на българско гражданство, но това явно не се стори интересно на прокуратурата.

Властите реагираха на друго нейно изказване и влязоха в Държавната агенция за българите в чужбина, която издава необходимите документи за започване на процедурите по натурализация на основание български произход., като арестуваха шефа на агенцията Петър Харалампиев, който бе назначение на ВМРО.
Връзка на управляващата партия с корупционни схеми обаче не бе открита.

Матева бе обвинена от вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, че е водила антибългарска политика като е давала предимство на турски граждани пред тези от Македония. В своя защита Матева цитира данни за 15-годишен период. Според тях, от 2011 г. до 2016 г. 1200 души от Турция са получили българско гражданство срещу 70 хил. от Македония, и 31 хил. от Молдова. При това става дума за родени в Турция деца на български граждани.

Матева е казвала, че докато е била на служба в Минитерството на правосъдието е получавала множество сигнали, даже на опашката за взимане на документите бъдещите български граждани си говорели кой колко е дал на посредниците за покупка на необходимите документи.
Тя обясни преди време, че през 2016 година е изпратила сигнал до премиера, а година по-късно и до президента.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!