BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Критичен доклад на ЕК за върховенството на закона в България

Управляващите го обявиха за позитивен

ЕК представя доклада
Снимка: скрийншот видео на живо

България е сред страните в ЕС, в които има проблем с върховенството на закона, борбата с корупцията и свободата на медиите. Това посочва Европейската комисия в първия си доклад по темата, обхващащ всички 27 страни членки и представлява част от цялостния европейски механизъм за върховенството на закона. Проверката изследва националните съдебни системи, борбата с корупцията, свобода и плурализъм на медиите, разделението и баланс между властите.

Въпреки години на реформи

главният прокурор все още има значителна власт и влияние,

пише в доклада. Комисията отчита, че са предприети реформи за преструктуриране на държавното обвинение, но заявява, че въпреки този напредък, в България съчетанието на правомощията и длъжността на главния прокурор оказва значително влияние, тъй като главният прокурор може да отмени или измени, всяко решение, взето от който и да е прокурор, което не е било разгледано от съдия. Освен това той може да командирова прокурори до 3 месеца без тяхно съгласие и да им дава писмени указания, включително по отделни дела. Властта му не е уникално българско явление, но има притеснения за комбинацията ѝ с позицията му във Висшия съдебен съдет (ВСС), където има значително влияние. Според ЕК обвинител №1 има влияние не само в Прокурорската, но и в пленарния състав и в Съдийската колегия.

Самата структура на ВСС може да ограничи независимостта на съдиите, тъй като не ги защитава достатъчно от натиск от правителството, парламента, магистрати, вкл. главнтия прокурор и самия ВСС. Съдии са обект на атаки и целенасочени публични критики заради свои решения.

От ЕК отбелязват, че в условията на протести премиерът Бойко Борисов обяви проект на нова Конституция, който включва и структурна реформа на Висшия съдебен съвет, като от Брюксел посочват, че е важно при тази реформа да се вземат предвид препоръките на Съвета на Европа и Венецианската комисия, които настояха да се въведе ефективен механизъм за разследване на главния прокурор и намаляване на влиянието му във ВСС.

В доклада се посочва, че

нивото на съдебната независимост у нас остава ниско.

Нивото на доверие към институциите, които би трябвало да се борят с корупцията, остава ниско, се казва още в доклада.

Отбелязано е, че борбата с корупцията е главен приоритет на правителството, направени са реформи, но резултатите още липсват. В същото време, протестите, които стартираха през лятото на 2020 г., показват недоволство в обществото при липсата на напредък в ефикасността при борбата срещу корупцията, отбелязват от комисията. 

В доклада се казва и, че макар МВР и прокуратурата да отбелязват ръст на разследванията за корупция, присъдите са малко.

Според написаното в документа,

достъпът до правосъдие се нуждае от подобрение.

Посочва се, че има искания за намаляване на прага за достъп до правна помощ, за освобождаване на ползвателите ѝ от съдебни такси, за намаляване въобще на съдебните такси и за подобряване на дигитализацията в съдебната власт. „В сегашното състояния на системата за правна помощ в България дори и лице, чиито доходи са на или под прага за бедност на Евростат, няма право на правна помощ“, констатира ЕК. 

Отчетено е положително развитие по отношение на продължителността на делата във ВКС и е подчертано, че ефективността на административните съдилища се подобрява.

Няма прозрачност в собствеността на медиите, констатира доклада. Местните власти използват държавните реклами, за да държат под контрол малки вестници и телевизии; натискът върху независимите и разследващите медии идва чрез заплахи, съдебни дела с цел тормоз и политически и административен натиск.

Националните и местните медии във всички сфери са обект на систематичен политически контрол и мнозинство от водещите вестници в страната имат благосклонна към правителството редакционна политика, пише още в доклада. Много журналисти описват политическата намеса в медиите като честа и широко разпространена.

Често се съобщава за нападения срещу журналисти и клеветнически кампании срещу независими и разследващи репортери, разкрили случаи на корупция. През 2019 г. и 2020 г. е съобщено за осем атаки срещу журналисти и други медийни играчи, както и съдебни дела с цел тормоз в платформата на Съвета на Европа, която следи такива случаи. Докладът цитира съобщения и за заплахи към журналисти заради онлайн дейността им, политически, административен и съдебен натиск, политически мотивирани съдебни дела срещу репортери и собственици на медии.

„Докладът на ЕК е положителен и обективен“ беше обобщеният коментар на доклада, направен от управляващите днес.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!