BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Лекарка от Севлиево е дала две дежурства ден, след като се е завърнала от Испания


Лекарка от Вътрешно отделение на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ в Севлиево е застъпила на работа часове, след като се е прибрала от Испания. Управителят на болницата отричаше това да е вярно, източници на „За истината“ твърдяха обратното. Четири дни по-късно лекарката все пак бе поставена под карантина по разпореждане на Районната здравна инспекция в Габрово, но след журналистически сигнал.

На 11 март т.г. (сряда) лекарка и служителка на регистратурата в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ в Севлиево се прибират от Испания. В петък двете са на работа. Служителката е с респираторни проблеми, каквито, според управителя на лечебното заведение д-р Пламен Цеков е имала и преди пътуването. Направила си рентгенова снимка, която не показала нищо притеснително, обяснява още Цеков, но въпреки това излязла в болнични. Според наши източници е била принудена, тъй като колежките й отказали да работят с нея и настояли да бъде поставена под карантина.

Лекарката обаче поема втора и веднага след нея нощна смяна във Вътрешно отделение на севлиевската болница. В отделението се лекуват пациенти и с пневмонии.

„Тя е още в отпуска, не я знам накъде е сега. Не се е върнала на работа“, обясни д-р Цеков, помолен да потвърди или отрече информацията, че лекар, завърнал се от рискова държава, работи с пациенти. Въпреки, че отрече, „За истината“ настоя за още една проверка, срещу което управителят не възрази. След нея, той лично се обади, за да обясни:

„Две жени са ходили до Испания от болницата. Едната е служител на регистратурата, която е имала здравословни проблеми. Докторката, мъжът й питал в полицията дали трябва да бъде под карантина, казали му, че не трябва и тя е работила в личната си практика. От болницата й казали да не идва на работа и да си седи вкъщи. Защото в петък (13 март), когато е трябвало да застъпи на дежурство, е влязло изискването за задължителната карантина за пътуващите от Испания“.

Дали е така обаче? Източници на „За истината“ са категорични, че точно в петък въпросната лекарка е дежурна във Вътрешно отделение, като поема редовната следобедна смяна и веднага след нея дванайсетчасово нощно дежурство. И по предварителен график, и в действителност, тя е била на работа от следобеда на 13 март до сутринта на 14 март. На въпроси от колеги защо не е под карантина, отговаряла „Няма кой да работи“.

На 16 март, деня, в който „За истината“ два пъти разговаря с Пламен Цеков, а той два пъти каза, че тя е в отпуска, същата лекарка отново бе дежурна. В този ден само втора смяна.

Същия следобед „За истината“ изпрати сигнал за случващото се в Регионалната здравна инспекция в Габрово. Оттам се ангажираха да извършат проверка, а по-късно обясниха, че са задължили управителя да постави докторката под карантина.

Знаел ли е Пламен Цеков, че неговата подчинена е на работа или някой от подчинените му е казал обратното, няма как да знаем. Не е ясно и защо пет дни след прибирането им от Испания, нито на лекарката, нито на служителката са взети проби за COVID-19. На двете не може да се търси и наказателна отговорност, защото в момента на влизането им в България не е била в сила разпоредбата за задължителна карантина на пристигащите от Испания, обясняват от РЗИ. Тя влиза в сила в деня, в който лекарката започва работа в болницата. Очевидно това не е било основание за болничното ръководство да поиска лекарката да остане 14 дни в дома си, каквито са препоръките на Националния оперативен щаб за всички, идващи от страни с висок брой регистрирани случаи на коронавирус.

В този ден, а и до днес, Испания е втората европейска страна с най-много регистрирани случаи на COVID-19 след Италия.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!