BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

МВР предупреди лекари да не казват, че нямат маски

Двама лекари от Пловдив са били привикани от прокуратурата и МВР, след като обявиха в отворено писмо, че болницата, в която работят, няма лични предпазни средства за персонала, информира Mediapool.

Кардиолозите Цветан Деведжиев и Румен Стоилов от болница „Св. Мина“ са накарани да подпишат предупредителен протокол, че повече няма да говорят пред медии. Те са били разпитвани от следовател в неделя, а в сряда са подписали протоколите. Засега от прокуратурата не отговарят дали срещу двамата медици има образувано дело. Според 24часа Пловдив такова има и то е за разгласяване на невярна информация чрез средствата за масово осведомяване.

Като опълченци

Миналия петък двамата лекари изпратиха отворено писмо до редица медии. В него разказаха, че две болници в Пловдив са напълно неподготвени – липсват маски, ръкавици и калцуни, дори и инструкции как се работи с новия вирус.

„С голи ръце стоим, но се борим, уви, с камъни и дърве в 21 век с новата реалност и нов вирус“, написаха медиците. В писмото си те се обърнаха и към областния управител на Пловдив Дани Каназирева.

„Г-жо Каназирева, дано не ви се наложи да бъдете приета при нас със съмнения за корона вирус при сегашната ни ситуация и защо не минете да видите каква е болницата, която с лека ръка определяте за база за приемане на болни при запълване на Инфекциозна клиника. Уважаеми щаб за борба с вируса- не мислете, че всичко е в ред в системата и че извънредното ви положение е раздвижило статуквото. Пише ви лекар с банална, незащитаваща маска, която не е функционална и се сменя на 2-3 часа, ако има резервна, а още няма пристигнала“, написаха те.

В почивен ден

Лекарите са привикани на разпит от следовател още в неделя, т.е. два дни по-късно. След това са ходили и в полицията за предупреждение. Медиците твърдят, че писмото им се интерпретира погрешно и не са имали намерения да всяват смут.

През тази седмица в болница „Св. Мина“ все пак са започнали да пристигат материали от първа необходимост, научи Mediapool. В болницата са пристигнали известно количество маски, както и други неща. Пристигнали са и инструкции какво трябва да прави медицинският персонал при установяване на коронавирус.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!