BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Месопустна задушница е, седмица преди началото на Великия пост

Иван Мърквичка. Задушница, 1890

Днес според православния календар е Месопустната задушница. Тя е една от двете големи задушници през годината, почита се ден преди Неделя Месопустна (Месни заговезни) и седмица преди началото на Великия пост.

Православната църква е определила Месопустната задушница за поменаване на всички „от Адама до днес починали в благочестие и в правилна (православна) вяра наши праотци, отци и братя,  … всички, които вода е потопила, война е погубила, земетръс е унищожил, убийци са убили, огън е изгорил, … ония, които са станали храна на зверовете, на птици и гадини, погинали от мълния и измръзнали от студ…, всички внезапно умрели и останали без законно погребение“.

Традиция на Задушница е да посетим гробовете на нашите починали близки, като ги почистим, прикадим и украсим с цветя, да прелеем гроба с вода и червено вино, да запалим църковна свещ и да раздадем подавки за споменаване с „Бог да прости!“ нашите починали близки.

Прието е да подаваме варено жито, хляб или пита, вино, плодове, сладкиши или бонбони. Вареното църковно жито символизира нашето бъдещо възкресение, а виното – животодателната Лоза Иисус Христос и Неговата пречиста Кръв в тайнството на светото Причастие. Богослови споделят, че е излишно да се оставя храна на гробовете, защото тя ще послужи само на птиците и безпризорните животни, които ще омърсят и осквернят християнските гробове.

Използвана е информация от Българска патриаршия и www.pravoslavieto.com.

Материалът Месопустна задушница е, седмица преди началото на Великия пост е публикуван за пръв път на Габрово Daily.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!