BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Министерство на здравеопазването призова за кръводаряване


Министерството на здравеопазването (МЗ) отправя апел към всички, чието здравословно състояние позволява, да помогнат в настоящата ситуация и да дарят кръв, тъй като се отчита спад в броя на кръводарителите. Извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавируси чрез кръвопреливане или трансплантация, поясняват от здравното министерство.

По данни на министерството, всички центрове по трансфузионна хематология в страната алармират за значителен спад на желаещите да дарят кръв. Само в София за периода от 1 до 15 март т.г. броят на кръводарителите е спаднал с близо 600 души.

Екипите в центровете по трансфузионна хематология ще работят с удължено работно време, а там, където е възможно – и през празничните и почивните дни, съобщават още от здравното министерство. Преустановена е единствено дейността на изнесените екипи с оглед въведеното в страната извънредно положение. Създадена е стриктна организация, така че да се гарантира в максимална степен сигурността на всеки един кръводарител. Всички служители в кръвните бази са снабдени и оборудвани с необходимите предпазни средства.

Освен това трансфузионните центрове в страната извършват рутинен скрининг на кандидат-кръводарителите и не допускат кръводаряване от лица с клинично проявени респираторни инфекции, съобщават още от здравното министерство.

От ежедневно преливане на кръв и кръвни съставки се нуждаят пациентите на клиниките по онкохематология, детска онкохематология, изгаряния, кардиохирургия, акушерство и гинекология, неврохирургия.  Голяма част от спешните медицински интервенции също изискват преливане на кръв.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!