BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Министерство на финансите предлага създаване на държавни бензиностанции


Илюстративна снимка на Rudy and Peter Skitterians от Pixabay

Министерството на финансите предлага да се създаде държавно предприятие „Държавна петролна компания“, което да изгради верига бензиностанции в цялата страна и да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти.

С оглед на подобряване на конкуренцията на пазара и осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса, като допълнителна дейност, компанията ще изгради в следващата една година бензиностанции на територията на цялата страна в населените места и на основните пътни артерии, посочват от Министерство на финансите. Бензиностанциите на държавната компания ще осигуряват възможност за зареждане и на електромобили.

Лицензираните складодържатели няма да могат да отказват съхранението на горива на други вложители. Предвижда се и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители, се разбира още от съобщението на финансовото министерство.

„Дневник“ припомня, че през миналата седмица министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че между цената на горивата, обложени с акциз и ДДС при излизането от данъчните складове, и крайната им цена има разлика от 50 ст. на литър. С това той защити вече влязлото в сила предложение в касовите бележки за купени горива да има разбивка каква част от сумата е стойността на горивото, каква е ДДС и каква акциз. Същевременно от Българската петролна и газова асоциация обявиха, цитирани от изданието, че новите изисквания към петролния бранш ще доведат до тежки затруднения в работата на складовете, а крайният резултат ще се изрази в поскъпване на горивата.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!