BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Министърът на здравеопазването отмени заповедта за носене на маски ден след като я издаде


Кирил Ананиев в предаването „Лице в лице“
Снимка: скрийншот Би Ти Ви

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че отменя вчерашната си заповед за задължително носене на маски на закрити и открити обществени места. Той мотивира решението с липсата на обществен консенсус по темата.

„Искам да ви уведомя, че току що подписах заповед, с която отменям точка 9 от моята заповед до постигане на консенсус в нашето общество“, каза Кирил Ананиев на брифинг в Министерски съвет в обедните часове днес.

Държавата ще купи 1 милион защитни маски, които ще бъдат разадени на социалнослаби хора. Маските ще бъдат купени до седмица-две. Те ще бъдат тип FFP2/3, които са най-добрата защита за гражданите, каза още Ананиев.

По думите му се предвижда да бъде намален големият размер на глобата от 5000 лв. за неносене на маска.

Ананиев посочи, че правителството подкрепя носенето на предпазни маски, като още едно средство за предотвратяване на разпространението на вируса.

„Използването на маските дава възможност за отдалечаване от онези по-тежки мерки, които значително ще ограничат гражданските права на българското население“, допълни министърът на здравеопазването.

По думите на вътрешния министър Младен Маринов новата заповед (за носене на предпазни маски) ще е препоръчителна. Целта не е да принуждаваме хората, а да ги убедим, че това ще е важно за тях, каза Маринов на брифинга в Министерски съвет. 

По-рано днес ръководителят на щаба за борба с коронавируса ген. Мутафчийски, който досега многократно е отричал необходимостта здравите хора да носят маски, посочи, че той е предложил носенето им стане задължително.

„Вие сте забелязали, че ние не измисляме никакви неща, които не са следствие на добри практики, които са установени в света. Основните източници, които ползваме, за да налагаме или втвърдяваме мерки, това са – Китай, Корея, Израел и големите държави партньори в ЕС. От снощи е задължително носенето на маски в Израел и в Австрия. Има маски, достъпни са“, допълни той. Той пак призна, че има спорове по въпроса за масовото носене на маски, като Световната здравна организация (СЗО) поскоро не препоръчва носенето на маски от здрави лица.

Тази сутрин Mediapool информира, че във Върховния административен съд (ВАС) срещу заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за задължително носене на маска на закрити и открити обществени места са постъпили десетки жалби. Те са подадени предимно от адвокати, някои от които ги публикуваха на личните си страници в интернет. Основният им аргумент е, че заповедта е незаконна, защото противоречи на действащите закони и държавата не е създала нужните условия, за да бъде изпълнена.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!