BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Монтана излиза на протест, за да спре инсталация за обезвреждане на медицински отпадъци


Изображение: „Зов нюз“

Инвестиционно предложение на фирмата “Огоста 2017” ООД за изграждането на инсинератор за изгаряне на медицински отпадъци в промишлената зона на Монтана, предизвика недоволство в града, информира регионалното издание „Зов нюз“. В социалните мрежи вече е организиран протест, който ще започне от сградата на Община Монтана в определения за закъснялото обществено обсъждане ден – 22 октомври.

Мястото, на което фирмата е поискала да се изгради инсинераторът е в самия град, на около 400 метра от първите къщи на бул. “Христо Ботев” и на 700 м. от училища и детски градини.

От инвестиционното предложение на фирма “Огоста 2017” ООД  за изграждане на инсинератор, на сайта на Община Монтана са публикувани само нечетните страници, е показала проверка на регионалното издание. В публикуваните документи журналистите не са открили и нито пълна техническа спецификация на съоръжението, нито производител.

Наличната информация е в решението за Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на РИОСВ Монтана, където също не става ясно какъв точно ще бъде инсинераторът, който ще обезврежда, чрез изгаряне опасни и неопасни отпадъци от хуманното или ветеринарното здравеопазване и фармацията, за които няма друга алтернатива за третиране.

Помолен за коментар по темата, зам-председателят на „Екогласност” в Монтана –Петър Пенчев, е посочил пред журналисти, че “предложеният инсинератор за изгаряне на опасни отпадъци, е по стара технология от миналия век. При него изгарянето става при 800 градуса, а съгласно научните данни това е ниска температура, при която се отделят най-опасните ракопричинители у човека – диоксини и фурани, за които даже има писмен отговор от еко-министерството, че не разполагат с апаратура за измерване и контрол. Съществува нова технология, по която в една българска община са вложили досега 22 милиона лв., но там изгарянето ще бъде при 1800 градуса, като газовете преминават през сериозен воден филтър и с това се гарантира, че в атмосферата няма да се изхвърлят никакви замърсители.“ По думите на Пенчев, в случая парите нямат значение, „когато заради някакви си нови пет работни места, ще се тровят 30 хиляди монтанчани“.

Проверката на „Зов нюз“ установила, че от Община Монтана и Районната здравна инспекция са внесли в РИОСВ по две свои писма, подписани от кмета Златко Живков и д-р Елена Борисова, за съгласие с предложения инсинератор. Въпреки това кметът е цитиран от местни медии да казва: “Ние сме длъжни да представим изискванията за всеки един проект и това правим. Но нямаме никакво друго участие или ангажимент в тази инициатива под каквато и да е форма. Общината не стои зад проекта и към този момент не се е произнесла със становище в подкрепа за реализацията му. Тепърва предстои произнасянето на различните институции”.

В коментар пред регионалното издание, директорът на РИОСВ Монтана, инж. Любомир Иванов, също е обяснил, че все още няма окончателно решение за изграждането на инсталацията.

Нито кмета обаче, нито РИОСВ и РЗИ коментират през годините това, че фирма “Огоста 2017” вече има действащи договори за третиране на медицински отпадъци и съмненията на местната общност са, че и с днешна дата, и без инсинератор те се изгарят.

За да обърнат внимание на този сериозен проблем и да попречат за изграждането на инсталацията, в социалните мрежи граждани организират протест за 22 октомври. Той ще започне пред сградата на  Общината от 8.30 ч., а след това от 10.00 ч. в залата на хотел “Огоста”, се разбира от публикуваното съобщение.

„Зов нюз“ припомня, че това е трети опит в населени места в Северозапада да бъдат изгаряни или обезвреждани медицински отпадъци. Първите два бяха от други фирми, които искаха, чрез различни инсталации, да извършват тази дейност на територията на Враца и Мездра, но обществеността и местните власти не позволиха това.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!