BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Музеят на образованието пази реч от 1866 г. за празника 11 май

Националният музей на образованието в Габрово пази оригинален документ от 19 век с реч за светите братя Кирил и Методий, написана и произнесена на 11 май 1866 г. в с. Жеравна от учителя Петко Димитров. „Да бъде тяхната памет вечна и неистрита от сърдцата на християнския род, и особено на българския народ“, казва в речта си даскал Петко от Жеравна. НМО разказва повече за празника:

На 11 май православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий. През Възраждането този ден е избран и за училищен празник.

Реч на учителя от с. Жеравна Петко Димитров, произнесена за празника 11 май 1866 г. Източник: НМО Габрово

Речта на даскал Петко Димитров е в 8 ръкописни страници, ето и откъс:

„Любезни съотечественици,
благочестиви християни,

Ето че дойде пак тържественият ден на благодарност към нашите отци и учители!

Ето че дочакахме и таз година празникът, който е свещен за нас, тоест за всичките братя българи и цялото славянско племе. Свещен е наистина и тържествен за всички ни, защото в него се славослови блажената памет за тези, които са просветили нашия и целия славянски народ, дали са ни учението Христово на наш език. Говоря за тези, които са измислили нашата азбука и превели на наш език свещеното писание. С една реч, говоря за тези, които са положили първия камък, първата основа на Христовата църква в България. А заедно с него и началото на писмеността, на книжовното учение и просвещение…

Тези хора са претърпяли заради делото си различни гонения до смъртта.

Ето, това е подвигът и заслугите на тези наши свети отци и равноапостоли Кирил и Методий. Да бъде тяхната памет вечна и неистрита от сърдцата на християнския род, и особено на българския народ. Дай Боже да се сподобим с въздвижението на потъпканото наше духовенство, което да продължи примерът на тяхната святост, на техния неуморим труд за утвърждаване на евангелското учение. Дай Боже, и ние да видим един ден такива пастири и учители, които с любовта си към народа и отечеството, още и с предаността си към престола на негово императорско величество султан Абдул Азис и да останат добър пример за всички тия синове на отечеството! Амин“.

На страниците на „Цариградски вестник“ от 26 април 1858 г. се съобщава, че в Пловдив и други градове българите започнали да честват Св. св. Кирил и Методий вместо Деня на Свети три светители като училищен празник.

Отбелязване на празника 11 май в Трявна, 1895 г. Източник: НМО Габрово

През 1859 г. паметта на светите равноапостоли е отбелязана в Габрово. Училищното тържество е организирано от тогавашния учител в Габровското училище Тодор Бурмов. Повече четете в статията на Габрово Daily тук: 11 май 1859 г. – първото честване в Габрово на празника на св. св. Кирил и Методий.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!