BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Музеят на образованието с външна изложба пред НАГ „Габрово – център на знание и просвета”

Национален музей на образованието откри нова, външна експозиция „Габрово – център на знание и просвета” на 14 септември в пространството пред Националната Априловска гимназия.

Върху 16 табла са представени просветните традиции в килийното, взаимно и съвременно училище. Чрез фотодокументален разказ за училищата като сгради, символи, ритуали, учебна дейност, училищен живот и най-вече снимки на ученици от различни поколения експозицията се асоциира с един голям „градски“  училищен албум, който освен че дава информация,  предизвика спомени, свързани с училищния живот, създава самочувствие, чувство на принадлежност и гордост.

Експозицията е реализирана с финансовата подкрепа на Община Габрово по програма „Култура 2020“.

Посланието към младите хора е да осъзнаят отговорността да пренасят добрите традиции и да не забравят завета на Априлов: „Имайте за свята длъжност да обичате отечеството си, както ще видите, чи обичат своето сичките европейци, и помагайте му сякакво и като свършите учението, върнете ся да му слугувате на потребите му и на нуждите му, както правят и другите народи“.

Ако в миналото върху бреговете на Янтра се заражда индустриалното чудо, то в центъра на Габрово повече от век и половина започва и се  развива една просветна традиция, която впечатлява силно и Балканския Колумб Феликс Каниц. Десетилетие след обявяването на Габрово за град  той го посещава и най-много се впечатлява от „първото национално българско училище, след което българското учебно дело е отбелязало извънредно бърз възход“. Целта на изложбата е да покаже този възход в Габрово, по повод обявяването на 8-вековното селище за град.

Припомняме, че пътеписът на Феликс Каниц е публикуван заедно с още любопитни текстове на пътешественици от Възраждането в книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” на Момчил Цонев и Даниела Цонева, част от историческата поредица „Габрово – живият град“.

Може да откриете книгите от поредицата „Габрово – живият град“ в книжарниците в Габрово „Том Първи“ и „Златев“. В София книгите се продават в книжарница „Български книжици“ (ул. „Аксаков“ 10, градинката на Кристал), която предоставя възможност и за онлайн покупка.

Купете си книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” онлайн от „Български книжици“ ТУК

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ОТ ИСТОРИЧЕСКАТА РУБРИКА НА ГАБРОВО DAILY

Свещеници откриват собствени училища в Габрово през 19 век

Любопитни факти за великите габровци, местата и събитията от габровската история може да научите в Онлайн музей на Габрово gabrovomuseum.bg.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!