BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Над 100 000 души в Шумен и Търговище отново са без вода заради авария на водопровода


Авария на основния водопровод остави шуменци почти три дни без вода в средата на януари.
Снимка: Архив на „За истината“

Над 100 000 души от областите Шумен и Търговище отново са без вода от полунощ заради авария на довеждащия водопровод от язовир „Тича“. Сухият режим ще продължи поне 24 часа.

От 0 ч. тази нощ беше спряно водоподаването за градовете Шумен, Търговище и Велики Преслав, както и за шуменските села Белокопитово и Панайот Волов. Според първоначалните планове на ВиК – Шумен, водата трябва бъде пусната в рамките на 24 часа.

Ремонтът е записан в графиците на дружеството като планов, но не може да бъде отложен, въпреки епидемията от коронавирус, обясняват от водното дружество. „Течът от аварията е над 200 литра в секунда, помпите непрекъснато работят, но не могат да изпомпят водата от шахтите и в момента язовирът изтича безконтролно“, заяви управителят на ВиК – Шумен Илиян Илиев.  Той посочва, че аварията е голяма и тръбата на водопровода не може да бъде заварена под налягане, затова се налага да бъде спряно водоснабдяването на Шумен и Търговище.

В ремонта ще участват всички екипи от ВиК – Шумен, както и екип от ВиК – Търговище. В рамките на посочените 24 часа работниците трябва да отстранят максимално бързо авариите, тъй като в тези часове влиза и времето за изпразване и пълнене на системата.

Тази авария е втора поред от началото на годината. В средата на януари подобен голям пробив на основния водопровод остави хората без вода за близо 3 дни.

Захранващият водопровод от язовир „Тича“ е на повече от 40 години и е в изключително лошо състояние. Строителството на нов водопровод, което ще се финансира с европейски средства, още е на фаза документи, а реалното съоръжение може да се очаква поне след 2-3 години, в най-добрия случай. Междувременно, непрекъснатите аварии по амортизираната тръба налагат да се намери алтернативен водоизточник за Шумен. Една от възможностите е да се възстановят старите водоизточници и ВиК – Шумен трябва да направи анализ за състоянието на кладенците, захранвали града преди изграждането на язовир „Тича“. В същото време правителство реши да довърши изоставената система „Дунав“ като резервен вариант за водоснабдяване на Североизточна България. Действията и по двата алтернативни водоизточника обаче също са на фаза обсъждания и документи.

А над 100 000 души отново са реално без вода, при това в условията на епидемия.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!