BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Над 300 кг. отпадъци пластмаса и метал изчистиха доброволци от варненски плаж

Доброволци влязоха с лодки до трудно достъпни по суша крайбрежни ивици в района на местност Романтика. Целта бе замърсеното диво крайбрежие да се почисти от пластмаса, изхвърлена през годините от морето на сушата. Водолази ги подкрепиха с почистване на морското дъно в района. Снимка: „Място България“

Над 300 кг. отпадъци пластмаса и метал изнесоха 35 доброволци при почистваща акция с 3 лодки на плаж Романтика край Варна, съобщиха от програма „Място България“.

Акцията е организирана от Морски клуб „Приятели на морето“ в партньорство с школа по изкуства „Дедал“ и Пауър Джъмп.

И трите организации имат отношение към околната среда и морето по различен начин, което ги обединява в каузата да поддържат имиджа и пространствата в морската ни столица, включително и плажовете, чисти и красиви. За целта трите организации заедно с фондация Мейдей обединяват усилията си в партньорска дейност през 2020 г., за да включат Варна в дългогодишната платформа за подобряване на публични пространства „Място България“. Организациите са направили и специален видео материал от почистването:

Акцията с лодки идва като подкрепа на Варна във включването ѝ в инициативата „Искам да съм полезен. Рециклирай ме“ и поставената цел до края на годината градът да е събрал един тон рециклируеми отпадъци, срещу които междублоково пространство в квартал „Христо Ботев“ получава облагородена зона с футболни врати, тенис маса и пейки. Координатор на инициативата за Варна е фондация Мейдей, която активно работи с местните жители в квартала и проследява тяхната активност в разделното събиране на пластмаса за „откупуване“ на спортните съоръжения.

Всички инициативи и дейности по програма Място България през 2020 г. се случват с подкрепата на  фондация Кока Кола, под менторството на американската фондация Keep America Beautiful.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!