BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Наематели на общински имоти в Шумен са заплашени от фалит


Снимки: Диана Желязкова

Наематели на общински имоти в Шумен са заплашени от фалит заради липсата на адекватни икономически мерки от страна на местната администрация в условията на извънредно положение.  Докато все повече градове в страната освобождават бизнеса от наеми на общински обекти и такси за тротоарно право, шуменското кметство не е предприело мерки в тази посока и не дава знак, че има намерение да помогне на търговците, пострадали сериозно от кризата с коронавируса.

Красноречив пример за задаващата се катастрофа са наемателите на цветния пазар на централния булевард „Славянски“ в Шумен, които трябва да плащат високи наеми на Общината дори в кризата с коронавируса.  Цветният пазар е пуст от началото на извънредното положение, а шестте павилиона, които обикновено привличат много клиенти, сега може да бъдат наречени празна изложбена зала за цветя.

„На ден я продадем едно-две букетчета, я не. Повечето вечери се прибирам без стотинка в джоба“, казва един от наемателите на пазара.  Хората са отчаяни от новината за продължаването на извънредното положение до 13 май и от липсата на подкрепа от местната власт. „Ще фалираме дотогава. Имаме огромни наеми, не можем само тях да платим“, притесняват се цветарите.

Така изглежда в момента цветният пазар на централния булевард „Славянски“ в Шумен

На въпроса какъв наем плащат на общината, хората първо се чудят дали да отговорят и казват уклончиво: „Кой колкото е дал на търга“. После обаче признават, че наемите стигат до 1000 лв. на месец за стандартен павилион от 9 квадрата. Наемите в Шумен отдавна гонят софийските и някои от дребните търговци са се изнесли от града. Останалите тук цветари се оплакват, че никой от общинската администрация не ги е питал как оцеляват в кризата. Иначе хората са добре информирани какво става в останалите общини и дават пример как други кметове и общински съветници са взели спешни решения да помогнат на местния бизнес.

Значително по-малката община Каспичан, която е с далече по-ограничени финансови възможности, освободи наемателите на общински имоти от наеми и такси за периода на извънредното положение.  Така местната власт се опитва да помогне на малкия бизнес да оцелее. Общинският съвет в Каспичан се събра на извънредно заседание, за да приеме пакета от мерки в подкрепа на хората и бизнеса. А местният парламент в Шумен не заседава от началото на извънредното положение и няма информация за предстояща сесия, въпреки че имаше подобно предложение. 

Потърсени за коментар, част от съветниците заявиха, че ще предложат спасителни икономически мерки още на първата сесия, която бъде свикана в Шумен. Представителите на „Движение България на гражданите“ Добромир Драев и на левицата Веселин Пенчев казаха, че ще поискат отмяна на общинските наеми и на таксите за тротоарно право със задна дата, за времето на извънредното положение. Двете групи подготвят и други мерки, сред които освобождаване на гражданите от такси за детски градини до края на годината, реорганизацията на общинските предприятия и др.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!