BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Напусна ни музеологът проф. Симеон Недков

Почина проф. д. изк. Симеон Недков, дългогодишен преподавател и ръководител на Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ във Философския факултет на Софийски университет, съобщиха от Алма Матер. Той положи основите на науката Музеология в Софийския университет и страната със своите монографии „Музеи и музеология“ (1998), „Музеи на открито“ (2000), „История на музейното дело в България“ (2006), „История на художествените музеи“ (2013).

Симеон Недков е роден на 1 юни 1953 в Габрово. През 1978 г. завършва специалност „История“, втора специалност „Философия“ и специализация „Етнография“ в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Трудовият стаж на проф. изк. Симеон Недков в Софийския университет преминава през всички степени на академичното израстване, като от 1990 до 1999 г. е главен асистент, от 1999 г. е доцент по музеология, от 2007 г. – доктор на изкуствознанието, а от 2009 г. – професор по история на музеите.

Проф. д. изк. Симеон Недков участва с доклади в редица международни и национални научни прояви. Научен ръководител е на международни конференции – Международната онлайн конференция, организирана съвместно от катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика”, Софийския университет, и Орловския държавен институт за изкуства и култура, Русия, Катедра по история и музейно дело и Катедра по информатика и документалистика (2011, 2012 г.); Втората регионална научна конференция на Международния съвет на музеите за Югоизточна Европа (Ниш, Република Сърбия, 2012 г.) и др.

Проф. д. изк. Симеон Недков е признат учен и експерт в областта на музейното дело и музеологията в национален и международен мащаб. Бил е Член на Международния съвет на музеите – Париж; Зам.-председател на Българския национален комитет на Международния съвет на музеите; Научен секретар на Експертния съвет по музейно дело към Министерство на културата; Главен Секретар на „Форум за Приятелство България – ЮАР”; Директор на музея за история на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” (1992-1996 г.) и Завеждащ Републиканския научно-методически център по музеезнание при Националния исторически музей (2000-2001).

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!