BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Напусна ни създателят на женския хандбал в Габрово Христо Коев

Малко преди да навърши 77 години, ни напусна създателят на габровския женски хандбал Христо Коев, съобщават от sport-gabrovo.com. През 2014 г. той беше удостоен със званието почетен гражданин на Габрово за огромния си принос към развитието и популяризирането на габровския и българския спорт.

Поклонението ще бъде на 26 септември от 13:00 часа в църквата „Успение Богородично“ в Габрово.

Христо Коев – кой е създателят на габровския женски хандбал

Христо Коев е роден на 23 ноември 1943 г. в Габрово. Завършва ВИФ „Георги Димитров“ (сега Национална спортна академия). През 1970 г. създава Хандбален клуб „Габрово“, чиито отбори са постоянни медалисти на страната и с постигнатите резултати габровската хандбална школа се утвърждава като водеща в женския хандбал.

Под негово ръководство израстват редица елитни треньори – Цоньо Начев, Добрин Очков, Николай Топузаков, Анита Хараланова, Росица Бакърджиева, Веселина Златева, Петя Панчева и др. Голяма част от подготвените от него състезателки впоследствие правят успешна кариера в клубове от водещи първенства в чужбина. Сред възпитаничките му са и някои от момичетата, донесли историческото второ място на България на Световното първенство за девойки през 1993 г. в Габрово и Велико Търново.

Печелил е титли и купи на страната с отборите на „Шогун“ (Нови Пазар) и „Пирин“ (Благоевград), Купа България с ХК „Габрово“.

От 1990 до 1999 г. работи в клубове в Италия, Испания и Бразилия – старши треньор е на мъжкия отбор „Симиани“, Италия, „Рио де Женейро“, Бразилия, „Тека“, Испания. След завръщането в Габрово на Христо Коев и Росица Бакърджиева, двамата създават Хандбален клуб „Бъки“, който много бързо се превръща в хегемон на родната хандбална сцена при подрастващите. През 2006 г. ХК „Бъки“ спечели шампионските титли във всички възрастови групи в женския профил, включително и тази при в „А“ РХГ – първа в историята на габровския спорт в колективен спорт на ниво жени и мъже.

Воден от него тим е и последният, който успява да се класира на финали на Европейско първенство при девойките през 2007 година. Като треньор на женския национален отбор през 2012 г. печели турнира EHF/IHF Челъндж трофи в Габрово и Велико Търново, през 2014 г. повтаря успеха в Лариса, Гърция, а през 2013 г. триумфира и в световната надпревара, проведена в Мексико.

Благодарение на своите огромни хандбални познания и опит Христо Коев е постоянен лектор на треньорските семинари, организирани от Българска федерация по хандбал. Бил е председател на Треньорско-методическата комисия на БФХ и селекционер-координатор в женския профил.

В статията е използвана информация от sport-gabrovo.com и сайта на Община Габрово.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!