BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Национална мрежа за децата призова Борисов да отмени договора за „негодна детска болница“

В петиция за оставката на здравния министър и „отмяна на договора за 100 млн лева за негодна детска болница“ за няколко часа се подписаха над 5500 души.

В началото на март пред Министерство на здравеопазването се проведе поредният протест срещу изграждането на нова детска болница на мястото на изоставен от десетилетия строеж Снимка: Фейсбук група

Националната мрежа за децата призова министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да подаде оставка, а премиерът Бойко Борисов да нареди отмяната на подписания договор за националната детска болница. 

Въпреки протестите на лекари, архитекти и различни граждански организации вчера Кирил Ананиев подписа договора за изграждане на Национална детска болница върху скелето на започната през 1978 г. сграда в двора на Александровска болница в София.  

В разпространена днес позиция, Националната мрежа за децата, в която участват над 120 граждански организации и сдружения, заявява, че договорът е подписан в условията на безпрецедентна криза, и определя това като „предателство към българското общество и неговите най-уязвими членове – децата“.

„Смятаме, че това решение е пример за престъпно недооценяване на обективни обстоятелства и липса на професионализъм, които ще имат тежки последици върху сектора на детското здравеопазване. Затова настояваме министър-председателят г-н Бойко Борисов да нареди отмяната на договора за негодна детска
болница“, пише още в позицията.

Пред БНР днес здравният министър мотивира подписването на договора с това, че цялата процедура за строителството по Закона за обществените поръчки е приключила, както и обжалванията през Комисията за защита на конкуренцията. „Нормално е, когато е минала цялата тази процедура, ние да започнем, тъй като ще мине този вирус и ние ще трябва да мислим за децата, за да можем да направим една модерна, комлексна многопрофилна болница. Не виждам защо да не започваме“, заявява министърът.

Снимка: nmd.bg

Веднага след като беше оповестено, че здравният министър е подписал договор за близо 100 млн.лв. за строителството на болницата въпреки протестите и във време, когато недоволните са ограничени в правото си да протестират, беше създадена петиция на гражданската инициатива „За истинска детска болница“, която само за няколко часа е подписана от над 5000 души.

„Кирил Ананиев злоупотреби с извънредното положение в страната, като подписа в разгара на епидемията и социалната изолация на обществото договор за близо 100 млн. лв. за негоден и потенциално опасен 40-годишен строеж. Ако изобщо бъде завършена, тази детска болница ще бъде бедствие за детското здравеопазване.“, се казва в петицията. В нея се припомня, че Ананиев е подписал договора въпреки протестите на десетки хиляди лекари, родители, архитекти и инженери, продължаващи от месеци и въпреки многократните си обещания за прозрачен процес. Създателите на петицията отново заявяват, че построяването на нова, модерна детска болница би струвало по-малко и би станало по-бързо.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!