BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

На изборите ще се гласува и с машини, и с бюлетини

Снимка: parliament.bg, архив

Депутатите отхвърлиха ветото на  президента върху част от промените в Изборния кодекс. Държавният глава оспори смесеното гласуване и решението Центарлната избирателна комисия (ЦИК) да отговаря за това дали машините да бъдат наети или закупени.

Президентът възрази срещу смесения вот – с машини и с хартиени бюлетини с ръчно преброяване, което, според него, обезсмисля машинното гласуване. Държавният глава изразява несъгласие и с възможността да се провеждат референдуми и по въпроси от компетентността на Велико Народно събрание, в т.ч. дали България да е парламентарна или президентска република.

Президентът заподозря ГЕРБ в опит да си докара служебна победа на предстоящите парламентарни избори. Според държавния глава парламентът не се съобразява с препоръките на Венецианската комисия и прави промени в изборните правила непосредствено преди изборите.

За повторното приемане на изборните правила днес в пленарната зала гласуваха 124 народни представители от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, а 89 от БСП, ДПС и независимите бяха против.

Така на следващите избори в секциите над 300 избиратели ще има възможност да се гласува и с бюлетини, и с машини. Според досега действащото законодателство трябваше да се гласува само с машини.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!