BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

На среднощно заседание Парламентът прие промените в Закона за здравето: Правителството ще обявява извънредна епидемична обстановка

Какво следва след отпадане на извънредното положение, което бе наложено с решение на депутатите до 13 май?

Снимка: parliament.bg

Извънредна епидемична обстановка за определен период от време ще се обявява с решение на Министерски съвет по предложение на министъра на здравеопазването и въз основа на извършена от главния държавен санитарен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск. Това решиха депутатите, като гласуваха в пленарната зала промените в Закона за здравето снощи на извънредно заседание.

Смята се, че непосредствена опасност за здравето и живота на гражданите е налице, когато заразата е причинена от патоген с висок епидемичен потенциал. Пътят на предване е необичен или непознат и представлява сериозна опасност за общественото здраве. Има многобройни огнища, висока заболеваемост и/или смъртност, или е с необичайни симптоми, липсва лечение или ваксина, поставя в риск уязвими групи, или има регистрирани случаи сред медицински специалисти.

В одобрените окончателно снощи от парламента промени в Закона за здравето е записано, че влизат в сила от 14 май. 

След 13 май ограничителните мерки, които бяха въведени срещу разпространението на коронавируса, остават без промяна тъй като повечето от тях са въведени със заповеди на здравния министър, които ще продължат да действат до отмяната им, посочва по темата „Дневник“.

Все още е забранено пребиваването на закрити обществени места без предпазни маски; посещенията в хранителните магазини и аптеките между 8.30 и 10.30 ч. за хора под 60-годишна възраст; сядането на пейки и по поляните в парковете и градските градини; нарушаването на наложена от властите карантина. Продължава да важи и разпоредбата за 14-дневна домашна изолация, която поема ангажимент да спазва всеки пристигащ от чужбина.

Наказанията при нарушаване на противоепидемиологичните мерки остават от 300 до 1000 лв. за първо нарушение и от 1000 до 2000 лв. за повторно. Запазва се и санкцията от 5000 лв. за нарушаване на изолацията, в т.ч. и за контактни лица.

Позволени при спазване на дистанция и мерки за дезинфекция са разходките в парковете и планините при дистанция от минимум 2.5 м; индивидуалните спортове на открито; посещенията в кина, музеи, галерии и библиотеки на закрито, както и на културните събития на сцени на открито; колективните спортове на открито за аматьори без състезателен характер; посещенията в болниците за планови операции и прегледи; имунизациите, детските и женските консултации; инвитро процедурите.

Заведенията на открито може да работят, ако спазват всички санитарни процедури, а между масите има 1.5 м разстояние, като на една маса могат да сядат не повече от четирима души или едно семейство. Заведенията и магазините в големите търговски центрове остават затворени.

Плажовете трябва да бъдат готови за използване от 1 юни, като концесионерите им ще плащат по-ниски такси, срещу което са задължени да намалят наполовина в сравнение с миналата година цените на шезлонгите и чадърите.

Забраната за строежи по Черноморието ще започне да важи от 15 юни.

Учебната година ще завърши онлайн, а изпитите за външно оценяване след четвърти и десети клас няма да се състоят. Единствените, които ще се завърнат физически в училищата са седмокласниците и дванадесетокласниците, които трябва да положат изпити. 

До две седмици правителството и Националният оперативен щаб срещу коронавируса ще анализират дали детските градини и яслите да отворят отново. 

Съдилищата започват отново работа при спазване на мерки за предпазване от коронавируса.

Процедурите за публична продан се спират за още два месеца – до 13 юли.

Наказателните лихви при нарушени плащания на вземания няма да текат също до юли. Това обаче ще важи за финансови институции като фирми за бързи кредити, но не и за кредити към банки.

За трудов стаж през 2020 година ще се зачитат не 30, а 60 дни неплатен отпуск.

Парламентът даде възможност на министъра на финансите да отпуска безлихвени заеми на общини, които изпитват финансови затруднения заради коронавируса. Срокът за възстановяване е до края на 2021 г.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!