BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Нова Загора и Чирпан с вечерен час за непълнолетни


Снимки: Скрийншот Би Ти Ви

Като мерки срещу разпространението на коронавируса, кметът на община Нова Загора Николай Грозев въведе пропускателен режим за жителите на ромския квартал „Шести“ и обяви вечерен час за непълнолетни, макар до днес да няма регистриран случай на COVID-19 в града.

Пред За истината той обяви, че е решил да пристъпи към тези действия, заради струпването и придвижването с микробуси на големи групи от хора, което засилва риска от предаване на заразата. По думите му това се наложило, защото в първите дни след обявяването на извънредно положение в България, много от гражданите на Нова Загора не се съобразявали с препоръките на властите. Грозев заяви, че действията му не се дискриминационни и хората в ромския квартал разбирали това, с изключение на двама души, които реагирали по-остро. За да стигне до всеки дом информацията за пандемията, здравни медиатори и доброволци от общината обикалят квартала и инструктират с мегафони населението на техния майчин език. С решение на общинския щаб са премахнати уличните автомати за кафе и е затворен централния парк на Нова Загора, а от утре започва миене и дезинфекция на улиците в кв. „Шести“.

В последните дни от Италия са се завърнали 30 души. Според кмета в такива случаи хората се обаждали предимно на своите лични лекари или в Общината, в противен случай се налагало да ги издирват. Голяма част от тях не спазвали изолацията по време на карантинния период. В Районната здравна инспекция получавали информация и от граничните власти, но често се получавало разминаване в данните. Жителите на ромския квартал в Нова Загора са между шест и осем хиляди души от общо 24-те хилядното население на града.

В града има една общинска болница, която преди две години беше обявена за приватизация, но до продажбата и не се стигна, поради липса на интерес. Закритото преди години инфекциозно отделение е подготвено за прием на пациенти, но ако се наложи хоспитализирането на заразени с коронавирус, трябва да бъдат осигурени лекари от други градове, коментира Николай Грозев.

Общината в Нова Загора продължава работа, голяма част от услугите се осъществяват по електронен път.

И кметът на Чирпан Ивайло Крачолов въведе преди дни вечерен час за непълнолетни от 19 часа. Според него мярката е ефективна, защото е успяла да преустанови събирането на тинейджъри в града, а обучението в училищата се провежда изцяло онлайн.

От днес е започнало изплащането на помощи и опашките пред банкоматите са големи, коментира кметът. Завърналите се от Италия жители на ромската махала са изолирани и предупредени за санкциите, които ще понесат, ако не спазват нарежданията на здравните власти. Различна е ситуацията с прибралите се от Дания, защото тя не е в списъка за карантиниране. Над 2500 от общо 16-те хиляди души население на Чирпан живеят в ромската махала на града и според кмета ограничаването на контактите на завърналите се от чужбина с техните роднини и съседи е на практика невъзможно. Медиатори раздават листовки в квартала с информация за коронавируса и мерките за ограничаване на пандемията. От утре започва измиване със специален препарат на основните улици в целия град.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!