BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Новите безработни в Габровска област надхвърлиха 1000 души

Снимка: „Габрово Нюз“

На осемнайстия ден от обявявянето на извънредното положение у нас, новорегистрираните безработни в габровска област са 1185. Според данни от дирекция „Бюро по труда“ в Габрово 919 от тях са заявили при регистрацията си, че са освободени от работа заради кризата с коронавируса.

Най-голям брой нови регистрации за безработица са направени в община Габрово. За по-малко от месец, от 13 март до 8 април, 711 души са подали документи в Бюрото по труда в града.

Значително по-малко са останалите без работа в община Севлиево, където промишлените предприятия в първите седмици на извънредното положение продължиха да работят. В общината, в която за безработица не се говори от години, за по-малко от месец на трудовата борса са се регистрирали 211 души.

В Трявна туризмът е основно средства за препитание на местните жители. От 13 март обаче десетките механи, ресторанти, кафенета, хотели и къщи за гости са затворени, което е причина 186 души, заети най-вече в туризма, да бъдат съкратени.

В община Дряново новорегистрираните безработни са 77. Най-голяма част от хората, останали без работа, са били наети в ресторантьорството, хотелиерството, туризма, търговията и на последно място са съкратените, работили в преработващата промишленост.

На фона на растящия брой безработни в четирите общини на област Габрово, интересът към компенсациите за работодатели, с които правителството очаква да се запазят по-голям брой работни места, е нищожен. Едва 16 собственици на фирми са подали документи до 8 април т.г., с които кандидатстват пред Бюрото по труда за покриване на част от разходите за персонал.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!