BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Новият кмет на Чупрене ще рестартира проекта за ски комплекс под връх Миджур


Снимка: Фейсбук група

Новият кмет на видинската община Чупрене Анжело Добричов (ГЕРБ) има намерение да рестартираме проекта за създаване на ски комплекс под вр. Миджур. За това съобщи самият той в интервю за Радио Видин. Предшественика на Добричов обаче вече продаде терените, върху които трябва да бъде реализирана идеята, на свои роднини.

Туризмът е основен фактор за общината, каза Добричов. Според него изграждането на ски комплекс под Миджур е сериозна идея на предишното ръководство на общината, която в момента новата неговата администрация опитва да възроди.

В интервюто си за радиото Добричов обясни:

„В момента се опитваме да влезем в някакви контакти, да видим възможно ли е да бъде изградена поне ски писта, защото беше заложено като ски комплекс в огромни мащаби с 14 писти, с влекове и доста други съоръжения и инвестициите щяха да бъдат много сериозни. Не знам дали сега ще може да се случи. В момента заместник-кметът Мария Тодорова проучва възможностите дали можем да възобновим този проект в мащаба, който беше лансиран през предишните години или да бъде изградена туристическа зона с две-три писти, която да бъде използвана целогодишно.“

На последните местни избори през миналата година Анжело Добричов (ГЕРБ) пое управлението на община Чупрене от предшественика си Ваньо Костин (местна коалиция „ЗА ЧУПРЕНЕ“). Той беше арестуван по обвинения в продажбата на общински земи, разположени на територията на бъдещия ски комплекс „Миджур“, на дружества, собственост на негови роднини. Малко след местните избори през м.г. задържането му беше заменено с парична гаранция.

Повечето от продажбите са били извършени без търг, който е задължителен по закон, казаха тогава от прокуратурата. Малко след ареста на Костин, местни мдии съобщиха, че над 1100 от 1800-те жители на община Чупрене са се включили в подписка в подкрепа на Костин, която е била внесена в специализираната прокуратура.

В община Чупрене се намира Биосферният резерват „Чупрене“, който от 1977г. е в списъка на ЮНЕСКО за защитените територии. Разстоянието от общинския център – с. Чупрене до София е 160 км., а до Видин- 75 км.  Релефът в района е предимно планински, с голяма разлика в надморските височини. Най-високата точка е първенецът на западна Стара планина връх Миджур, висок 2 168 м.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!