BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, става задължително от 12 април


Министърът на здравеопезването Кирил Ананиев издаде заповед, задължаваща всички граждани, когато се намират в закрити или на открити обществени места (в т.ч. обществен транспорт, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и др.), да имат поставена защитна маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата, като кърпа, шал и други.

За обществени се считат и местата, и пространствата, които са свободно достъпни, и/или са предназначени за обществено ползване. Това важи и за места, на които се предоставят обществени услуги.

Заповедта се отнася за периода от 12.04.2020 г. до 26.04.2020 г., включително, уточняват от Министерство на здравеопазването.

Здравният министър издава подобна заповед за втори път. Първата заповед за задължително носене на маски на обществени места Кирил Ананиев подписа на 30 март, но само ден по-късно я отмени. Той мотивира решението си за отмяната с липса на обществен консенсус по темата.

По данни на националния оперативен щаб, към момента потвърдените случаи на коронавирусна инфекция в България са 648. От тях 62-ма са излекувани и изписани от лечебни заведения, като средната им възраст е 48 г. Пациентите с доказан COVID-19, които са под лекарско наблюдение в болнични условия, са 231. От тях 32-ма са настанени в интензивни структури. 26 са починалите пациенти с коронавирусна инфекция. 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!