BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Обезглавяването“ на дървета в Шумен продължава въпреки, че това ги убива


Продължава безобразното обезглавяване на дърветата в Шумен, въпреки предупрежденията на експерти, че премахването на короните им на практика ги убива.

Шумен, който всяка зима се нарежда в топ 5 на градовете с най- мръсен въздух, вече две години упорито унищожава белите си дробове, тъй като кметът Любомир Христов /ГЕРБ/ е твърд привърженик на подмяната на зелената система. А екипът му от специалисти по озеленяване твърди, че големите дървета нямат място в градска среда и трябва да бъдат заменени с декоративни видове.

Затова повече от две години гражданите на Шумен наблюдават безпомощно как се „обезглавяват“ или директно се изсичат десетки огромни здрави дървета. Това безобразие, оправдавано с различни благовидни обяснения, продължава и в момента.  Оказва се, че новата „зелена визия“ на кметския екип не може да бъде спряна нито от гражданското недоволство, нито от подписките на стотици протестиращи шуменци, нито даже от коронавируса. 

И днес продължава

осакатяването на красиви и здрави дървета в Шумен

Изрязването на короните започна без предупреждение преди Великден, а живеещите в районите на сечта се оплакват, че нито са били питани, нито са били информирани. „Общината продължава да премахва „белите дробове“ на нашия град, оставайки ни без чист въздух, сянка и красива природа“, коментират недоволни граждани.  

От общината наричат дейността „подрязване на клоните“ и „санитарно оформяне на короните.

Ударната сеч в Шумен

започна в началото на 2018 г.  Тогава само за шест месеца в града бяха изсечени над 140 големи дървета, главно липи и ясени. Освен тях, бяха унищожени и 46 големи ореха, така че само за половин година общата бройка на изсечените дървета в Шуменско наближи 200! Масовото унищожаване на здрави дървета предизвика огромно недоволство сред гражданите, които за броени дни събраха над 1600 подписа в защита на дърветата.  Общинският съветник Добромир Драев /ДБГ/ два пъти внася предложение за мораториум върху сечта на здрави дървета, но прокметското мнозинство в съвета отхвърли и двете му предложения.

И сечта продължи. Ударното унищожаване на дърветата беше обяснявано с различни причини – част от тях били болни, други били изсечени заради ремонтите на улиците, трети били премахнати по жалби на граждани. Междувременно специално назначена от кмета комисия неизменно установяваше, че дърветата са стари или опасни, каквото беше оправданието за изсечените през 2018 г. орехи. Или за огромните дървета до поликлиниката в Шумен, където 30-годишни явори и половинвековен кестен паднаха под резачките, за да се направи

общински паркинг за 10 автомобила.

Тогава и общинските експерти по озеленяване представиха новата зелена визия на кметството: яворът не е подходящ за улично озеленяване, кестенът също не е подходящ за Шумен, а липите са най-големия враг, защото рушат тротоарите.

В същото време именно явор, кестен и липи са най-масовите дървета в Шумен, които десетилетия осигуряваха чистия въздух на града. Според новата визия на общината обаче, те трябва да се подменят с декоративни видове.

Сечта продължи и през 2019 г.

-, въпреки протестите на шуменци. В началото на годината живеещите до областната болница започнаха подписка в опит да спасят големите стари дървета в района, които паднаха жертва на т.нар. благоустрояване, което включваше увеличаване на паркоместата и изграждане на поредното кръгово кръстовище в града.  В социалните мрежи беше разпространена и петиция за запазване на дърветата, която беше подкрепена от стотици граждани. 

„Не можем да лишаваме града ни от бели дробове“, „Не искам поредното недомислено кръгово!“, „Писна ми да гледам бетон без дървета“, „Шумен се превърна в сечище. Кметът унищожава зелената система, без да се притеснява за последиците от това“, възмутиха се десетки шуменци в социалните мрежи.

Нищо не помогна.

Гласът на хората отново беше пренебрегнат и големите стари дървета отстъпиха пред асфалта.  Днес на тяхно място има няколко млади фиданки, които евентуално след 10-20 години могат да осигурят чист въздух.

През отпускарския август м.г. и централната улица „Съединение“ се превърна в декор за филм на ужасите.  Буквално за часове ударна общинска бригада изряза напълно короните на повече от 30 големи дървета в района между Младежкия дом и Военното училище.  След работниците остана отблъскващата гледка на

десетки обезобразени стволове.

Обезобразените дървета в района са поне 30-40 годишни, сред тях има и липи, и копривки – широколистни видове, които са устойчиви на замърсяването на въздуха.  По-късно от кметството си измиха ръцете с обяснението, че по ул. „Съединение“ само били подрязани изсъхнали и прекалено надраснали клони, а и в общината имало жалби работещи в различни институции, че клоните блъскали по  прозорците на сградите. Обяснението е най-малкото несериозно, тъй като по половината от изсечения участък изобщо няма сгради и улицата там граничи с парк. 

Защо продължава бруталното орязване на дърветата в Шумен,

остава въпрос без друг смислен отговор, освен официално обявената нова зелена визия. А според запознати, най-вярното обяснение е, че изрязването на короните е най-евтино и най-бързо. По този начин общината решава проблема си с поддържането на зелената система и вместо всяка година да дава пари за нормално кастрене на дърветата, решава въпроса наведнъж. В Шумен изрязването на короните се прави от работниците в общинските предприятия, така че дейността осигурява и запалатите на немалкия щат в общинските фирми.

А много от обезглавените дървета в Шумен вече са почти мъртви.

Включително и по улицата, на която живее кметът Христов.  Другите, които все пак оцеляват след осакатяването, пускат хилави клонки и няма да се съвземат и след 10 години, възмущават се шуменци.

Още преди година пред „Дневник“ експертът по отглеждане на дървета в градска следа Димитър Захариев предупреди, че подобно брутално премахване на короните убива дърветата. 

Захариев предупреди, че няма видове, които да понасят подобно рязане и растенията умират в рамките на няколко години.  „При цялостно премахване на короната иглолистните дървета директно загиват.  При другите видове, ако дървото е силно и здраво, реагира на тежката интервенция малко по-добре, но това не значи, че не му вреди. По тази причина в САЩ и много европейски страни прилагането на тази практика е наказуемо. Подобно отношение към дърветата може да се сравни с

обезглавяване на пиле, което продължава да тича пет минути,

след като вече е обезглавено. По тази причина дървото може да живее още 10 години, но на практика през цялото това време то умира“, каза Димитър Захариев.

В община Шумен обаче слушат други експерти. Там вече реагират остро на сравнението „обезглавяване на дърветата“.  „Това не е обезглавяване, това е санитарно оформяне на короната“, възмути се неотдавна шефът на общинското предприятие „Паркове“ Златин Кайряков, чиито работници изрязват короните.   Кайряков заяви, че дърветата се „оформят“ по жалби на граждани и след като специална общинска комисия даде разрешение.

И докато гражданет на Шумен стоят затворени по домовете си заради коранавируса, докато общинският съвет не заседава и няма кой да контролира кметската власт,  масовото обезглавяване на дърветата в Шумен продължава.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!