BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Областен управител на ГЕРБ в Габрово влезе в ръководството на „Републиканци за България“


Мариян Костадинов (в ограденото поле) е избран в Изпълнителния съвет на новата партия, снимка: фейсбук

Областният управител на Габрово от първия мандат на Борисов (2009-2013) Мариян Костадинов е избран за член на Изпълнителния съвет на „Републиканци за България“. Костадинов бе един от петдесетте учредители на партията на Цветан Цветанов от област Габрово. Толкова бил прагът за участници от регион в учредителната конференция на 27 септември т.г.

В момента в областта има 110 молби за членство във новоучредената формация. Малко от желаещите били членове на ГЕРБ, имало от всички партии, но най-много са необременените с политика, споделя Костадинов.

Присъствието на Мариян Костадинов на учредителната конференция на „Републиканци за България“ може да се приеме за изненада, но не защото е бил член на ГЕРБ, а заради пълното му отсъствие от политическия живот от 2013 г.

Дали е огорчен или разочарован?

„Вярно е, че се бях оттеглил от политиката, дори като наблюдение. Но не защото съм бил разочарован или обиден, по-скоро усещах отпаднала необходимост да се интересувам от политика“.

Казва, че е широко скроен, заради което не се чувства засегнат, че ГЕРБ първи се отказаха от него и не му предложиха назначение в следващите си управления. Приема, че „може да е имало по-подготвени от мен“ и с това затваря страницата.

Завръщането му сега е заради личните контакти, които има с Цветан Цветанов от години. Споделя, че ценностите на новата формация се припокриват с онези, заради които преди години е станал част от ГЕРБ, но после всичко се променило и „днес еманацията на управлението се свежда до мнението на един човек“.   

„В Севлиево ГЕРБ се управлява от ДПС.

Това е роднинска структура, в която всеки е някой на някого. Няма идеи, няма личности, които да увлекат“, смята Диян Златев – общински съветник от ГЕРБ в Севлиево в предишния управленски мандат и един от учредителите на „Републиканци за България“.

През май т.г. Златев напусна ГЕРБ, а в заявлението за прекратяване на членството си написа, че се разграничава от водената от ръководството на ГЕРБ в Севлиево политика и не одобрява коалирането на ГЕРБ с БСП и ДПС в Общинския съвет. В политиката влиза отново защото винаги е бил дясно ориентиран и изцяло споделя евроатлантическите ценности.

Сред учредителите на „Републиканци за България“ от област Габрово са още бившият кмет на с. Горна Росица, община Севлиево, издигнат от ГЕРБ в предишния мандат и „забравен“ от ГЕРБ на последните местни избори, и управителят на вече несъществуващото общинско дружество ВиК „Бяла“ в Севлиево Кристиян Даскалов. Двамата не са членували в ГЕРБ, но са свързани с партията с управленските позиции, които са заемали.

Всъщност Даскалов бе

една от жертвите за партийни цели.

Той бе избран да управлява ВиК дружеството в един от най-безводните райони в страната, а за негов лош късмет това стана в година без капка дъжд. Режимът на водоподаване беше драстичен, управляващите не успяха да отговорят на общественото недоволство, което прерасна в протести и блокади на пътища. Единственото, което местната власт направи за усмири гражданите, бе да се освободи от управителя на ВиК и напълно да го забрави.

В това, че в Габрово и региона не се усеща осезаемия в други области отлив от ГЕРБ не е изненада. Все пак Габрово е градът на Томислав Дончев, не на Цветан Цветанов и малцина се осмеляват да се разграничат от управлението.   

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!