BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Облекчено е получаването на лекарства от хронично болните по здравна каса

Улеснява се обслужването на хронично болните пациенти за издаване на рецепти за лекарства по протокол и рецептурна книжка. Причината е въведеното у нас извънредно положение и се цели избягване на струпването на пациенти в лекарските кабинети, съобщават от Районната здравноосигурителна каса в Габрово.

Срокът на заверените протоколи, изтичащи в периода до 16 април 2020 г., които не изискват промяна на предписаните лекарства, ще бъде удължен служебно в информационната система на НЗОК за срок от 1 месец. 1-месечният срок тече от датата, до която е валиден всеки конкретен протокол. Хартиените протоколи няма да бъдат презаверявани от РЗОК.

Аптеките могат да отпускат лекарствата само по рецептурна книжка, без представяне на нова рецепта, по удължените протоколи, както и за лекарствените продукти от Приложение 1 на Позитивния лекарствен списък. Хронично болните обаче трябва да отидат в аптеката, където последно са си взели лекарствата по дадената рецепта.

На хората, които са се обърнали за рецепта в кабинетите на лекарите, могат да бъдат издавани рецепти за всички лекарствените продукти от Приложение 1 на Позитивния лекарствен списък (ПЛС).
За новоиздадени рецептурни книжки, както и при вписване на нови диагнози в рецептурна книжка, няма да се изисква заверка в РЗОК. Създаден е ред за служебен обмен на информация между общопрактикуващия лекар и РЗОК. Аптеката ще отпуска лекарствените продукти и по незаверена рецептурна книжка, в която са попълнени данните на общопрактикуващия лекар.

Лекарите и аптеките са информирани от РЗОК за въведената нова организация за предписване и отпускане на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК за домашно лечение.

Поради специфика при лечението не се удължава срокът на протоколите за заболявания, при които лечението е за определен срок – лечение на Хроничен вирусен хепатит С; лечение на хемангиоми в кърмаческа и ранна детска възраст; лечение с Palivizumab на деца с бронхопулмонална дисплазия, възникваща в перинаталния период, ниско тегло при раждането и вродени сърдечни малформации.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!