BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Дряново издаде детска книга за майстор Колю Фичето

Община Дряново издаде първата детска книга, която разказва за личността и работата на Майстор Никола Фичев (Колю Фичето). Поводът са 220 години от неговото рождение, споделят от общината.

„Колю Фичето. Историята на прочутия майстор“ е насочена към деца от началния етап на образование, но със сигурност ще бъде интересна и за по-големите.

Цялостната работа по книгата е дело на издателство „Българска история“. Текстът на автора Ивомир Колев акцентира върху ценностите на възрожденския архитект, а 18 илюстрации на Александра Младенова представят неговите строежи. Като основа за написването на „Колю Фичето. Историята на прочутия майстор“ са използвани сборниците от научни конференции, посветени на дряновския майстор. Придържаща се към историческите факти, книгата е адаптирана за малките читатели.

Илюстрация от книгата „Колю Фичето. Историята на прочутия майстор“. Художник: Александра Младенова

Община Дряново подари по една на всеки ученик от 1 до 4 клас за първия учебен ден. Предстои даряването й на библиотеки в цялата страна, а останалите бройки ще бъдат предоставени на музей „Колю Фичето“ в града, където посетителите ще могат да я закупят на символична цена от 5 лв.

Кой е Колю Фичето?

Майстор Никола Фичев (Колю Фичето) е един от най-известните и почитани българи. Родом е от Дряново, неговата слава на изключително умел строител и достоен човек се разнася на стотици километри. Построените от него църкви, мостове, обществени сгради и къщи са сред най-изящните образци на българската възрожденска архитектура и днес са символи на градовете, където се намират.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Информация за туризма, културата, историята на селищата от балканджийския край в областите Габрово, Велико Търново и Ловеч може да откриете в нашата Фейсбук страница „Балканджии„, а най-любопитното от региона може да споделяте и във Фейсбук групата „Балканджии от сърцето на България„.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!