BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Смолян иска безлихвен заем от 2 млн. лв., за да купи сметосъбираща техника


С 24 гласа „за“ и без „против“ и „въздържали се“ Общинският съвет разреши на кмета Николай Мелемов да кандидатства за кредита.
Снимка: „Отзвук“

Общинските съветници в Смолян разрешиха на местната администрация да кандидатства за безлихвен заем от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Със средствата в размер на 2 млн. лв. Община Смолян иска да купи сметосъбираща техника, с цел реализация на идеята за създаване на общинско дружество, което да поеме чистотата, сметоизвозване и другите комунални дейности.

По думите на кмета Николай Мелемов това е първата стъпка, след което ще се търси и друг заем, съобщава регионалното издание „Отзвук„..

Искането на общинската администрация са подкрепили всички присъствали на заседанието съветници, с изключение на Филип Топов, който е отказал да гласува, изразявайки съмнение, че Общината ще вземе заема, ще купи техниката после да я даде под наем. „Защо тогава организираме обществени поръчки за фирми, които трябва да представят списък с техника“, пита Топов.

Съветниците от БСП са подкрепили идеята за създаване на общинско дружество, което да поеме чистотата, сметоизвозване и другите комунални дейности, като критикуват обаче липсата на бизнес-план, както и внасянето на предложението в последния момент.

Според ГЕРБ вземането на решението е важно за създаването на общинско предприятие за сметосъбиране, тъй като следващото редовно заседание на управителния съвет на ПУДОС е чак през пролетта и шансът за заем ще бъде изпуснат.

По информация на зам.-кмета Мариана Цекова, цитирана от „Отзвук“, в момента сметосъбирачните автомобили в Смолян са 7. Само за техниката на бъдещото предприятие ще са необходими 3,5 – 4 млн. лв., посочва още тя.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!