BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Шумен ще плати 8 пъти повече заради неправилни управленски решения


Снимка: shumen.bg

Осем пъти повече – толкова ще струват на община Шумен неправилни управленски решения по дело с кмета на село Мадара Неделчо Неделчев. Вместо със 116 лв., общинският бюджет ще олекне с още 850 лв. за съдебни разноски, след като Неделчев окончателно осъди Общината заради орязаната си заплата за дните, в които е бил на среща с главния прокурор Иван Гешев. 

На 17 и 18 февруари Неделчо Неделчев беше на среща в София с главния прокурор на тема корупция и битова престъпност, заедно с кметовете на още 20 малки населени места. Кметът на Мадара не си е пуснал командировъчно за пътуването и е платил сам всички разноски.

Впоследствие обаче Община Шумен отказа да му плати заплата за двата дни, тъй като според администрацията Неделчев не е уведомил за отсъствието си по надлежния ред. Във фиша му за двете дати е записано „неявяване на работа“.  Неделчев е един от най-големите критици на шуменския кмет Любомир Христов, с когото често влизат в остри спорове по време на сесии. Кметът на Мадара дори е стартирал подписка за отделяне на селото от община Шумен с мотива, че голямата община не финансира достатъчно дейностите по почистване и благоустрояване на населеното място.

Заради орязаната си заплата през февруари Неделчев заведе дело срещу община Шумен и го спечели още на първа инстанция. През септември Районният съд задължи администрацията да изплати на Неделчев полагащото му се възнаграждение за два работни дни в размер на 116 лв.  Освен това общината беше осъдена да плати още 350 лв. съдебни разноски по делото.

Мотивите на съда бяха, че на срещата си с главния прокурор кметът на Мадара е бил в качеството на служебно лице и в изпълнение на възложените му от закона функции.  Магистратите посочиха,  че „вменените от закона функции на кмета не следва да се осъществяват само в кметството в населеното място“. Съдът изтъкна още, че липсата на командировъчно лишава Неделчев само от полагащите се пари за дневни и път, но не и от заплата.

Община Шумен обаче обжалва решението като незаконосъобразно и неправилно. Преди дни и следващата съдебна инстанция потвърди правата на Неделчев и осъди Общината. 

С решение от 27 ноември Окръжният съд в Шумен потвърждава решението на първата инстанция. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.  В мотивите си окръжните магистрати пишат, че напълно споделят логическите и правни изводи на първоинституционалния съд.  „Съгласно ЗМСМА (Закона за местното самоуправление и местната администрация – б.ред.) кметът на общината само сключва с кмета на населеното място споразумение относно размера на получаваното от последния възнаграждение и това споразумение не му придава качеството на работодател. В това споразумение не е посочено точно и конкретно работно място, на което да се изпълнява функцията кмет на кметство и при изпълнение на правомощията по чл.46 ал.1 от ЗМСМА ищецът не е обвързан от работно место по смисъла на КТ, като мястото на изпълнение на неговите функции се определя от самото естество на задълженията му като кмет на населеното место.  Ето защо при изпълнението на тези функции извън района на кметството, той не е задължен да иска да бъде командирован  от кмета на Община Шумен, като още повече, кметът на Община Шумен не е работодател на ищеца и взаимоотношенията между кмет на кметство и кмет на община не се намират в класическа форма на подчинение и зависимост на единия орган спрямо другия“, обяснява Окръжният съд в мотивите си.

Освен че трябва да плати заплатата за два дни на Неделчев, община Шумен е натоварена с още съдебни разноски в размер на 500 лв. Заедно с разноските от първата инстанция, общината ще трябва да плати общо 850 лв. по делата. Осем пъти по-скъпо, отколкото ако просто беше платила дължимата заплата на кмета на Мадара. 

Средствата ще бъдат изплатени от общинския бюджет.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!