BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Общински съветници питат екоминистъра: Законно ли е да се назначава директор на РИОСВ без конкурс?

Пресконференция на общинските съветници от „Движение България на гражданите“ в Бургас Снимка: Петя Михова

Бургаски общински съветници от „Движение България на гражданите“ (ДБГ) съобщиха, че изпращат питания до премиера Бойко Борисов и до екоминистъра Емил Димитров относно назначаването на новия директор на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в града. Детелина Иванова беше назначена на поста, след като дългогодишният директор Тонка Атанасова напусна, след спечелен конкурс в дирекцията в Хасково. Общинските съветници посочват, че новият директор е назначен без конкурс, което е в нарушение на Кодекса на труда.

„Основният ни мотив да отправим питанията ни е, че на една много голяма инспекция се назначава човек без конкурс“, посочи общинският съветник Стоян Грозев от ДБГ. Според него това е в нарушение на Кодекса на труда и на правилника на екоинспекцията. „От друга страна, същият този човек до момента на назначаването е оглавявал отдел „Биологично разнообразие, защитени територии и защитени зони” в същата тази инспекция. Знаем в последно време колко спорни казуси, отприщили недоволството на хората имаше тук по Южното Черноморие. Този отдел, който тя е оглавявала е пряко ангажиран с всички тези спорни моменти, заради които хората излязоха да протестират“, посочи Грозев.

Друг повод за питанията към екоминистерството са и разписани документи от Детелина Иванова от 14 декември, в които се посочва, че тя е директор на институцията, а не временно изпълняващ длъжността. „За нас това е нередно и скандално, защото в същото време бившият вече директор на РИОСВ – Бургас Тонка Атанасова, се явява на конкурс в Хасково и го печели.

Действащ директор на РИОСВ е назначен чрез конкурс в Хасково, а на нейно място без конкурс се назначава човек, който е оглавявал един отдел.

За нас това не е нормално“, посочи Грозев.

„Назначаването ми за директор е от Министъра на околната среда и водите с трудов договор от 13.08.2020 г. в сила от 14.08.2020 г. до провеждане на конкурс. Не съм временно изпълняващ длъжността по силата на заповед“, посочи в отговор Детелина Иванова. Тя допълни, че не е проведен конкурс и няма информация за дата за назначаване на такъв. Относно споменатите спорни казуси, които посочват от „Движение България на гражданите“, Иванова коментира, че взетите от нея решения и предложения към директора на екоинспекцията са били съобразени изцяло с нормативната уредба и няма нарушаване на екологичното законодателство.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!