BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Оставки на медици в предвидената за инфекциозна Втора градска болница в София

В болницата няма осигурена апаратура и предпазни облекла за медиците.

Снимка: Медиапул

Десетки оставки на медици е получило ръководството на Втора градска болница в София, която трябва да стане инфекциозна болница за прием на болни от коронавирус. По информация на Медиапул 85 лекари, сестри и санитари са подали молби за напускане до 16:00 часа в понеделник.

Пред Би Ти Ви д-р Георги Тодоров, завеждащ интензивното отделение, казва, че вече две седмици няма информация какво ще се случи с болницата и с лечението на болни. По думите му във Втора градска болница няма подготвени специалисти за лечение на болни с тежка дихателна недостатъчност, няма осигурена и апаратура и предпазни облекла за медиците. Повечето лекари в болницата са в предпенсионна или пенсионна възраст и смятат, че работата с болни от коронавирус би била опасна за тях.

„Ние смятаме, че болницата ни няма необходимия ресурс да бъде преобразувана в инфекциозна. Тежко болните пациенти често се нуждаят от реанимационни мероприятия. Ние нямаме такова отделение. Имаме трима реаниматори, които са на график. За инвазивна вентилация имаме два апарата“, казва пред БНР Николина Колева, лекар специализант.

Директорът на лечебното заведение д-р Стефан Узунов признава, че не знае дали няма да бъдат подадени още оставки. Представители на Българския лекарски съюз (БЛС) тази сутрин са посетили лечебното заведение, за да преговарят с медиците. В болницата е пристигнала и кметът на София Йорданка Фандъкова. Пред Би Ти Ви тя уточнява, че няма да се приемат болни с коронавирус във Втора градска болница, докато няма необходимото оборудване и персонал.

„Разбрах за проблема и съм тук за да говоря с колегите. В една такава ситуация те трябва да бъдат подкрепени. Обществото очаква от нас да сме на първия ред. Няма нищо страшно в това да излезем и да се борим. Мога да кажа, че ние лекарите трябва да излезем от домовете си. Ние трябва да сме в болниците, защото обикновеният човек разчита изцяло на нас“, казва пред Нова тв д-р Асен Меджидиев от БЛС. „Всеки един човек очаква от нас да го защитим. Това, че е една болница не е подготвена не е нещо ненормално. В Китай създадоха болници за дни без да са готови със специалисти в тях. Трябва да се действа адекватно и бързо. Това важи за цялото общество и най-много за нас. Правителството има огромния ангажимент да оборудва тези лечебни заведения“, добавя той.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!