BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Открадната е известна пластика от градинка в центъра на Варна (допълнена)

От композицията е останал само лъва, а пластиката на богинята е изрязана.
Снимка: Фейсбук

Пластика на богинята на лова Диана е открадната от градинката на „Севастопол“ в центъра на Варна. От композицията „Диана – богинята на лова“, висока 2,15 м., е останала само фигурата на лъва.

Заради начина, по който е отразана пластиката се предполага, че стореното е дело на вандали, а целта – бронзовата статуя да бъда предадена за скраб. Предполага се, че кражбата е извършена в нощта срещу понеделник.

Пластиката е дело на доцент Момчил Мирчев и е поставена на това място преди повече от 15 години.

БНТ припомня, че това е трето посегателство срещу произведение на изкуството във Варна. Преди години беше откраднат бюстът на Васил Априлов от Алеята на възрожденците в Морската градина, а също и пластиката на „Икар“ на известния скулптор Альоша Кафеджийски.

Полицията е иззела видеозаписите от охранителните камери в района, за да установи извършителите. Води се разследване.

По-късно през деня от полицейския пресцентър във Варна съобщиха, че извършителят е открит.

В съобщението се посочва, че сигналът за увреждането на произведението на изкуството е постъпил на 4 септември, неделя. „След проведени незабавни действия по разследване на случая и оперативно – издирвателни дейности е установено, че извършител на деянието е варненец на 40 г., известен на МВР. По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на прокурор от Районна прокуратураарна. Мъжът е задържан за срок до 24 часа.“, посочват от полицията.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!