BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Открито е огнище на ку-треска в Севлиевско и Габровско

Сравнително голямо огнище с повече от 20 положителни случаи на ку треска има в две севлиевски и едно габровско село. Това стана ясно на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб от думите на проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

Става дума за ветеринарни лекари и персонал на две кравеферми и една овцеферма. С PCR-тестове е доказана ку-треска при 14 случая вчера. Огнището е в селата Крамолин и Ловнидол в община Севлиево и село Съботковци в община Габрово.

Тъй като ку-треската предизвиква симптоми, подобни на коронавирусната инфекция, с висока температура на болния, първоначално хората са били тествани за коронавирус.

Ку-треската е професионално заболяване на персонала в животновъдните обекти, земеделските производители и лабораториите, споделят от Българската агенция по безопасност на храните. Инфекцията е забелязана при голямо разнообразие от други домашни животни, включително кучета, котки, зайци, коне, прасета, камили, биволи, гризачи и някои птици, които могат да предадат инфекцията на хората, без да показват признаци на заболяване. Причинява се от бактерията Coxiella burnetii.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!