BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Отново изтичат отпадни води от ремонтираната тръба във Варненското езеро (обновена)

Снимка: Facebook / Александър Николов

Ремонтираната тръба, която пренася по дъното на Варненското езеро отпадните води от кварталите „Аспарухово“ и „Галата“ към пречиствателната станция в село Тополи, отново е скъсана. Това се разбира от публикация в един от сайтовете на Общината, определена като „Сервизна информация“ с дата 25.1.2021 г..

Проблемът е бил крит 10 дни, каза обаче министърът на околната среда и водите Емил Димитров в ефира на БНТ тази сутрин. Случилото се е екологична катастрофа и подобно нещо трябва да се съобщава веднага, за да се предприемат нужните мерки, допълни Димитров.

Проблемът е бил констатиран от „ВиК“ – Варна, които забелязали „аномални показания в приборите, отчитащи налягане и дебит при работа на помпените агрегати на КПС Аспарухово“, пише в съобщението на Общината. След получаване на уведомление от „ВиК- Варна“ на 15.01.2021 г. от общинската администрация разпоредили проверка на съоръжението. Фирмата, която през миналата пролет започна „спешния“ ремонт на тръбопровода – „Хидроремонт ИГ“ ООД, констатирала прегъване на тръбата, довело до намаляване на сечението й, пукнатина в зоната на прегъването и частично изтичане на отпадни води. По първоначални данни от фирмата смятат, че причина за възникналия проблем е неравният терен, където временно е положена тръбата.

Тръбопроводът в момента е в процес на строителство, а от месец септември е временно положен по дъното на езерото- на 25-30 метра западно от бъдещата траншея.

За скъсването на тръбата и изтичането на отпадни води от нея се разбра през пролетта на миналата година, въпреки, че това е станало много по-рано. Заради скритата от властите информация за замърсяването на Варненското езеро с отпадни води гражданите на Варна дори излязоха на протест пред сградата на Общината. Беше обявен спешен ремонт, възложен на „Хидрострой“ АД, с която Община Варна има рамково споразумение за строителство и ремонт на пътища, паркове и техническа инфраструктура. Фирмата пък избрала за подизпълнител „Хидроремонт-ИГ“. Срокът за завършването му по договор беше три месеца, но в края на миналата година се разбра, че яснота за края на сагата все още няма.

В края на август ремонтът още не беше приключил, а местните власти обясниха забавянето с „неблагоприятни метеорологични условия и невъзможност за работа в района на фарватера заради корабния трафик“, както и с удъбочаването на езерото.

От „Хидроремонт ИГ“ ООД заявили готовност при благоприятни метеорологични условия да извършат необходимия ремонт на тръбопровода за своя сметка в рамките на 2 работни дни. 

„Не може да знаеш, че водата от един цял квартал се излива в морето и не отива в пречиствателната станция, и 10 дни да го криеш. Всичко това са отпадни води. Не е уведомен нито министърът на регионалното развитие, нито екоминистерството. Докога за екологични катастрофи ще ни информират толкова късно“, каза днес министърът на екологията.

Според него директорът на ВиК – Варна, е трябвало да каже за проблема, но така и не го е направил. 

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!