BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Плажове и паркове във Варна са отворени отново, но под условие


Снимка: Община Варна

Морската градина, още четири парка и два от плажовете във Варна са разрешени за посещение от днес. Това стана въз основа на заповед на министъра на здравеопазването. Остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

Градските зони, в които от днес ще бъдат допускани посещения, са: „Приморски парк“ – от басейн „Приморски“ до паркинга под сп. „Почивка“, където движението на пешеходци трябва да се осъществява еднопосочно, вдясно по посока на движението.
Отворени са също крайбрежната „Алея Първа“, парк „Възраждане“, парк „Младост“, парк „Владиславово“, Аспарухов парк, крайбрежната алея в кв. „Аспарухово“, както и пясъчните ивици по тяхното протежение.

Посещенията на парковите зони се разрешават само на деца до 12 години, придружени задължително от родители или членове на техните семейства, но не повече от двама възрастни, във времето от 9:30 часа до 18:30 часа всеки ден.
Гражданите, разхождащи кучета или практикуващи спорт, но сами – във времето до 9:30 часа и след 18:30 ч. всеки ден.

Посещенията ще се допускат само с предпазни маски и при спазване на дистанция от 2,5 метра спрямо други граждани. Трябва да се избягва докосването на повърхности, в т.ч. сядането на пейки и тревни площи, както и консумацията на алкохол.

Контролът за спазване на заповедта във Варна ще се осъществява от служители на общинските предприятия „Общински паркинги и синя зона“ и „Спорт – Варна“, както и от полицията.

„До момента превантивните мерки в града дават резултат – Варна е с минимален брой заболели от коронавирус, без смъртни случаи, далеч назад по брой заразени след останалите големи градове като София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Плевен, каза днес по повод на либерализирания режим за достъп до парковете кметът на града Иван Портних. Той предупреждава, че при установяване на голямо струпване на хора, което създава и най-малка опасност за здравето на варненци, забраната за посещения в парковете ще бъде отново въведена.

Остава в сила, забраната, наложена от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна, за достъп до останалите плажни ивици. Достъпът до тях беше забранен със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция в града, считано от 00.00 часа на 12.04.2020г. до края на извънредното положение.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!