BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Подобрява се състоянието на пациента с коронавирус в Шумен, 150 жители на региона са под карантина


МБАЛ – Шумен
Снимка: „Радиан“

Подобрява  се състоянието на 37-годишния мъж, който е настанен за лечение в МБАЛ – Шумен с коранавирус, съобщиха от здравното заведение. Пациентът беше приет в болницата на 20 март с грипоподобни симптоми, а кръвните проби доказаха инфекция с COVID-19.  Направена му е рентгенова снимка на бял дроб, която показва, че пациентът няма пневмония.

Днес 37-годишният шуменец е в добро общо състояние, информират от болницата. Настанен е за лечение в Инфекциозно отделение, напълно е изолиран сам на етаж, където няма други болни.

Мъжът се е върнал на 14 март от Банско, където е работил, но веднага се е самоизолирал в дома си и е контактувал само с един човек, съобщиха по-късно от здравната инспекция в Шумен. Очакват се резултатите от пробите на контактното лице, което е поставено под 14-дневна карантина.

До днес в Шуменската болница няма други болни със съмнения за инфекция с коронавирус.

150 жители на региона под карантина

150 жители на Шуменска област са поставани под карантина в домовете си към днешна дата, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация. Ежедневно в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) се получава информация от граничните пунктове и от общините за пристигащи граждани от рискови държави. Те получават предписания за двуседмична домашна карантина и се проверяват непрекъснато от полицията и от служители на РЗИ.

В областната дирекция на МВР са регистрирани 9 случая на нарушаване на карантината. Образувани са проверки по чл. 355 от Наказателния кодекс, уведомена е Районна прокуратура за нарушенията, заяви  директорът на шуменската дирекция на МВР Ялчън Расим.

9 КПП-та в Шумен

Снимка: ОД на МВР – Шумен

От събота на всички входно-изходни пътища в Шумен са изградени 9 контролно-пропусквателни пункта (КПП), които контролират влизащите и излизащите от областния град пътници и автомобили.    

В момента обстановката на пунктовете е спокойна и няма колони от чакащи автомобили, информират от областната дирекция на МВР (ОДМВР). По-интензивен е бил трафикът тази сутрин  и в късните следобедни часове вчера. 

Повечето от пътуващите са наясно с въведените мерки и при спиране представят на униформените необходимите документи. Бланката, която беше разработена от МВР, е качена в сайта на ОДМВР- Шумен, по пунктовете също има отпечатани декларации и могат да се вземат от полицаите. Според въведените нови ограничения, през КПП-та се пропуска преминаване на лица само при неотложност на пътуването – работа в населеното място, здравословни причини или завръщане на настоящ или постоянен адрес.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!