BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пореден протест срещу строителството на нова детска болница върху изоставен от десетилетия строеж


Снимка: Фейсбук група „За истинска детска болница“

Извънредна протестна акция „За истинска детска болница, не гробница!“ се проведе днес пред сградата на Министерски съвет в София. За пореден път родители, лекари, архитекти и инженери излязоха да заявят, че проектът на правителството за нова детска болница не отговаря на изискванията за модерна медицинска апаратура и модерна медицина, а започнатият преди 40 години строеж ще излезе твърде скъпо и няма как да бъде пригоден към съвремените изисквания.

Заради забраната за провеждане на протести в извънредната епидемична обстановка, от инициативата преобразуваха протеста си в акция за събиране на подписи и подкрепа срещу доизграждането на Националната детска болница върху 40-годишното скеле.

Това е поредният израз на обществено недоволство срещу проекта на Министерството на здравеопазването, което въпреки това подписа договор със строителната фирма „Главболгарстрой“ за довършването на започната преди десетилетия сграда.

Срещу идеята за дострояване на педиатрията беше внесена и петиция, подписана от близо 18 хил. души. Въпреки това Министерския съвет обяви проекта за такъв от национално значение, което да осигури по-бързото му придвижване.

„Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще плати близо 95 млн. лв. публични средства за стар строеж, за да пригоди към него толкова дълго чаканата национална педиатрия“, заявяват организаторите на протеста.

Според арх. Петкана Бакалова- зам.-председател на Камарата на архитектите в България и част от инициативата „За истинска детска болница“, проектът е едно недоразумение, като философията и концепията на съвременно детско здравеопазване няма как да се реализира на базата на изоставения строеж. Мнението на протестиращите е, че не се търси най-доброто решение за децата, а оползотворяване на изоставения от 1978 година строеж.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!