BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Правителството обявяви извънредна епидемична обстановка до 14 юни


Снимка на Gerd Altmann от Pixabay

Правителството взе решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка от 14 май до 14 юни, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. На практика новата ситуация продължава действащите в момента мерки.  Всичко, което е разрешено до момента, ще продължи да функционира и занапред, а всичко, което е забранено, остава затворено, например моловете и училищата, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на извънреден брифинг снощи.  

Все пак има мерки, които се променят – от днес разходките в парковете се разрешават за всички. Възстановяват се и трансплантациите.

На работодателите се препоръчва да осигурят дистанционна работа, там където е възможно.

Всеки един кмет на град е предвидил със своя заповед съответните изисквания за социална дистанция, за сядане по пейките, за струпване на хора при посещение на градини и паркове. 

Запазва се карантината при влизане в България.

Остава в сила забраната за организирани събирания с повече от 10 души, с изключение на посочените вече футболни срещи, тренировките на олимпийски състезатели, както и за масов спорт на до 12 души на открито и без публика.

Остават забранени и свижданията в болниците.

Работи се по алгоритъм, по който да се отворят детските градини и яслите, но първо ще се направи анкета сред родителите. 

Въвеждането на извънредна епидемична обстановка е в съответствие с новите изменения на Закона за здравето, които дават право на Министерство на здравеопазването да внася предложения в тази насока. „Възползвахме се веднага от тази възможност, тъй като няма рязка промяна в развитието на болестта и досегашните мерки трябва да продължат“, заяви Ананиев.

На вчерашното заседание, обаче, не е обсъждано връщане на противоепидемични мерки при над 100 заразени на ден. 

„Убеден съм, че ако в продължение на определен период от време, според мен поне една седмица, има такива високи стойности на новозаболели, ние ще предприемем и обратните мерки“, посочи министърът. Според него, един месец е достатъчен период да се прецени ситуацията.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!