BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Правителството поиска удължаване на извънредното положение до 13 май


Снимка на Gerd Altmann от Pixabay

Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване срока на обявеното извънредно положение до 13 май 2020 г., съобщи правителствената пресслужба. В момента, с решение на парламента, извънредното положение е обявено за периода от 13 март до 13 април.

България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани. Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация  и за  борба с пандемията за да бъде ефективно овладяна. Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя, се посочва в съобщението на пресцентъра на кабинета.

В него се уточнява още, че броят на случаите на COVID-19 в страните от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство и Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия през последните дни рязко нарасна и надхвърли почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ. Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент. На база данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, рискът от повсеместно разпространение на COVID-19 за последната седмица се определя като умерен за общността и много висок за рисковите групи от населението – лицата над 60 г. и лицата с хронични заболявания.

„Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави – членки на ЕС. Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет“, се казва още в мотивите.

Проектът на правителственото решение, с което се предлага удължаване на срока на извънредното положение, е внесен от министъра на здравеопазването като допълнителна точка на днешното заседание на Министерския съвет.

Не е ясно кога Народното събрание ще разгледа предложението на на кабинета, тъй като парламентът не работи, след като се наложи всички депутати да бъдат тествани за коронавирус заради техния болен колега Хасан Адемов от ДПС.

Междувременно от Министерство на здравеопазването съобщиха, че мъж на 57 години е деветата жертва на коронавируса в България. Той е починал тази сутрин в интензивното отделение на болницата в Кюстендил.  Към момента установените случаи на зараза с COVID-19 в страната са 422. Оздравели и изписани след болнично лечение са 20.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!