BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Правосъдие за всеки“ настоява Народното събрание да възстанови работа и да осъществява парламентарен контрол


Снимка: parliament.bg

Сериозна тревога от случващото се с правото, парламентаризма и независимостта на съда и съдебната власт изразиха от Инициатива „Правосъдие за всеки“ месец след началото на обявеното извънредно положение в страната. Организацията излезе с позиция за случилото се през това време и въведените ограничителни мерки и законови промени, с които се засягат граждански права и свободи, гарантирани от Конституцията и Европейската конвенция за правата на човека. Констатациите ще бъдат представени пред делегацията на ЕК в България.

Като организация за защита на върховенството на правото, справедливостта и равнопоставеността пред закона „Правосъдие за всеки“ смята за най-притеснително

фактическото затваряне на две от трите власти.

„Не може в правова държава за два месеца да спре да работи съдебната система и да се затворят съдилищата, посочват от организацията и предупреждават, че с удължаването на извънредното положение това ще продължи два месеца и скоро ще се превърне в отказ от правосъдие, което е недопустимо.

Според „Правосъдие за всеки“ няма логично обяснение защо работят полицейските органи, прокуратурата, общините и държавни институции, а са затворени съдилищата. Това предполага липса на ефективен (навременен) контрол върху дейността на силовите и репресивни органи и институции и е открита възможност за опасно засягане на основни права и свободи. Не работи и Народното събрание, освен по мерките в закона за извънредното положение и актуализацията на бюджета. Недопустимо е, че депутатите прехвърлиха свои правомощия на изпълнителната власт, което напълно обезсмисля същността и ролята на парламентарната република. Отделно от това, изпълнителната власт и Главният прокурор се освобождават от парламентарен контрол, което е особено опасно в условията на извънредно положение, коментират още от организацията.

Главният прокурор е иззел функции и права на другите две власти

и на практика действа като втори премиер, но с далеч по-големи правомощия, доколкото разполага с възможността да упражнява принуда и да ограничава права под страх от наказателна репресия. Тази репресия вече се прилага с голяма сила и без реален съдебен контрол, пише в позицията на „Правосъдие за всеки“.

От организацията припомнят, че граждани се привличат към наказателна отговорност, арестуват се и после се освобождават срещу огромни и непропроционални парични гаранции за изказани лични мнения, за медийни участия и дори за публикации в социалните мрежи. Това става по архаичен и напълно неприложим в случая текст от НК (чл.326), касаещ терористични действия и подаване на фалшиви сигнали. На практика всеки е застрашен, ако упражни свободата на словото, предупреждават от „Правосъдие за всеки“.

Организацията припомня още, че в момента в ареста стоят адвокати, обвинени в участие в организирана престъпна група, защото са обслужвали свои клиенти; повдигат се обвинения и се запорират сметки и възбраняват имущества в големи размери, без ефективен съдебен контрол; изнасят се доказателства и данни от висящи съдебни производства, в нарушение на следствената тайна, за да се правят внушения за извършени престъпления от определени лица, с което грубо се нарушава презумпцията за невиновност и се прави опит да се въздава „медийно правосъдие“ – нещо недопустимо в правова държава.

Главният прокурор и правосъдният министър явно са обединили усилия

в остра и опасна атака срещу съда. Използвайки таен одитен доклад за пропуски в сигурността на системата за случайно разпределение на делата, те изнасят избирателно непроверени факти и голословни твърдения в публичното пространство, за да предизвикат скандал в съдебната система, се посочва още в позицията на организацията. Главният покурор прави недопустими внушения, споменавайки като „заподозрени“ председателя на ВКС съдия Лозан Панов и още трима членове на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той забравя факта, че въпросната система е въведена от предишния състав на Съвета и това се случило и със съгласието на предишния главен прокурор, допълват от „Правосъдие за всеки“.

От неправителствената организация настояват Народното събрание да възстанови незабавно своята работа и да започне да осъществява парламентарен контрол, като изслуша на първо място министър-председателя и министрите на вътрешните работи и правосъдието относно гаранциите за спазване на неотменимите конституционни права на гражданите; Народното събрание да изслуша Главния прокурор по мерките и действията на прокуратурата по прилагане на НК, с оглед въведените ограничителни мерки и тези по закона за извънредното положение; Да се промени законът за извънредното положение, като се въведе текущ съдебен контрол върху мерките, свързани със събирането на информация за трафични данни и проследяване на мобилни устройства; След като премиерът Борисов поиска оставките на целия УС и главния изпълнителен директор на ББР, заради скандалния кредит, Министерски съвет да сезира официално Главния прокурор за съмнително разходване на средства от ББР в полза на частни субекти;

След края на извънредното положение – в рамките на консултациите за промени в Конституцията при президента, като и чрез граждански конституционен дебат, Инициатива „Правосъдие за всеки“ заявява, че ще предложи пълна преоценка на ролята, статута и правомощията на Главния прокурор в правова и демократична държава, децентрализация на Прокуратурата и съществено разширяване на парламентарния контрол върху работата на Прокуратурата, като орган, осъществяващ държавната наказателна политика.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!