BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Приоритети: Къде трябва да води една улица, за да бъде асфалтирана


Вляво – ул. „Черни връх“ след ремонта, вдясно – улицата на кметския наместник след ремонта
Снимка: „Севлиево онлайн“

За ремонт на четири улици в севлиевското село Млечево това лято Община Севлиево пренасочи 30 хил. лв. от парите за капиталови разходи. Ремонтите приключиха „в планираната финансова рамка“ (според изпълнителя), но кърпежът по някои от дупките отсега се рони и най-вероятно няма да личи напролет. Затова пък малката уличка, която води към три имота, единият, от които е къщата на кметския наместник в селото, е преасфалтирана по всички правила, въпреки, че не е в списъка с подлежащите на ремонт.

В средата на юли т.г. Общинският съвет на Севлиево реши 600 хил. лв. от средствата за капиталови разходи да бъдат трансформирани за неотложни пътни ремонти. От тях 500 хил. лв. – за ремонти на улици в селата, поименно описани в справка, а с останалите 100 хил. лв. е заложено да се изкърпят общински пътища.

До искането на администрацията за пренасочване на средствата се стигна „след преглед състоянието на уличната и пътна мрежа в община Севлиево“, който е определил „поименно обекти с конкретен размер на финансиране в населените места и общинските пътища, които подлежат на

неотложни текущи ремонти“.

Във въпросната справка за четири улици в село Мечево – ул. „Петко Петков“, ул. „Христо Смирненски“, ул. „Васил Левски“ и ул. „Черни връх“ са заложени общо 30 хил. лв.

Така изглежда ремонтът на компрометирани участъци в махала Баева ливада.

Една от четирите улици – „Черни връх“ в махала „Баева ливада“, от години става все по-труднодостъпна за автомобили, а това лято преминаването по някои участъци стана невъзможно. По тази улица се движат и тежкотоварни машини, превозващи дървени трупи. По най-натоварения селски път няма крайпътни канавки и водата се стича директно по асфалта. Това в комбинация с извозването на тонове дървесина налага нов ремонт на пътя още след месеци, коментират местните жители, според които след заложения „неотложен“ ремонт най-компрометираните участъци са изкърпени, но

напролет кърпежите едва ли ще личат.

На фона на този ремонт със спорно качество, жителите на Мечево стават свидетели на цялостно асфалтиране при това с далеч по-добро качество на улица, която не присъства в списъка на Общината за неотложни ремонти. Това е малката уличка в махала Браева могила, която води към дома на кметския наместник на с. Млечево.

Изцяло преасфалтираната кметска улица, която не е включена в списъка с неотложни ремонти. Снимка: „Севлиево онлайн“

В края на тази улица има само три къщи. По нея никога не се движат тежкотоварни машини, защото тя води само до три входни врати. „Аз им заръчах само да хвърлят малко асфалт на две дупки, после видях, че са асфалтирали десет метра“, обяснява кметският наместник Иван Иванов. Всъщност, асфалтираният участък е доста по-голям.

Иванов твърди, че не е знаел, че неговата улица ще се асфалтира и

останал изненадан като видял свършеното.

„Сега всички ще си помислят, че улицата на кмета е направена а другите не са, но се кълна, че нямам нищо общо с този ремонт“, казва още той.

Действително ли кметският наместник не е знаел, че улицата към дома му се преасфалтира и

кой ще плати за това,

след като тя не е в списъка на одобрените за „неотложни ремонти“. Тези въпроси „За истината“ изпрати на Мартин Илиев, представляващ дружество по задълженията и договорите „ПП ГИС“, спечелило обществената поръчка за ремонт на улици в община Севлиево за обща стойност 3 млн. лв. с ДДС.

„Улицата действително е афалтирана. Както самият кметски наместник казва, същият е помолил техническият ръководител да попълни няколко дупки (наместникът говори само за две дупки, б.ред.) по въпросната улица. Съществуващото състояние на уличната настилка е било изключително компрометирано и вариант за частично попълване (кърпеж) не е бил възможен, поради факта че, изкърпената площ трябва да граничи със здрава асфалтова настилка, за да може да не дефектира в следващата календарна година“, обяснява Илиев.

На снимките от останалите ремонти обаче се вижда, че точно невъзможният, според Илиев, частичен ремонт, всъщност е направен в махала Баева ливада, където изкърпената площ изобщо не граничи със здрава настилка, защото такава изобщо липсва, а на места вече се рони, дори само ако се подритне с крак.

Според изпълнителя изкърпената площ трябва да граничи със здрава настилка, за да не дефектира на следващата година, но вероятно това е само на теория.

„Трябва да се отчете и факта, че въпросната улица е с изключително малък габарит, а въпросните дупки, нуждаещи се от изкърпване, са били разположени на почти цялата площ на новоасфалтирания участък“, пише още в отговора на изпълнителя. Илиев.

Очевидно е, че пътят към дома на кметския наместник е приоритетен, ако се сравни качеството на неговото изпълнение с това на останалите улици в с. Млечево. Остава въпроса кой ще плати за перфектния асфалт? „Новоасфалтираната улица не е обект на плащане от страна на възложителя – Община Севлиево“, пише Мартин Илиев до „За истината“. Този отговор обаче не дава отговор за чия сметка кметският наместник се сдоби с асфалтиран път, а съселяните му напролет пак ще дрънкат колите си в дупки.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!