BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прокуратурата обвини председателя на Фармацевтичния съюз заради нейни изявления в медиите

проф. Асена Стоименова
Снимка: Mediapool

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова е с повдигнато обвинение заради нейни медийни участия. За това първо съобщи самата Стоименова в изявление до медиите, а по-късно информацията бе потвърдена и в лаконично прессъобщение на прокуратурата.

От държавното обвинение съобщиха, че „с оглед на високата обществена опасност на деянието, изразяващо се в отправяне на неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти, спрямо А.Ст. е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лв.“ Разследването под надзора на Софийската районна прокуратура продължава, допълват от прокуратурата.

Проф. Стоименова: Българския фармацевтичен съюз ще продължи да информира обществото

Далеч по-подробно излага случващото в съобщение до медиите се проф. Асена Стоименова: “Днес, 10 април 2020 г., получих обвинение от българската прокуратура по чл. 326, ал.1 от Наказателния Кодекс (НК), във връзка с мои интервюта за Българското национално радио и Българската национална телевизия по повод на лекарствоснабдяването в страната в условията на пандемията с Covid-19. В тези мои медийни изяви информирам българското общество за важни въпроси – презапасяването с лекарствени продукти, необходимостта от рецепта при отпускане на лекарства по лекарско предписание, необходимостта от гъвкавост на законодателството и вероятност от недостиг на определени лекарства. Също така апелирах за човечност в работата на контролните институции при запазване на капацитета им за контрол“, посочва председателят на Българския фармацевтичен съюз .

По думите й още преди обявяването на извънредното положение, магистър-фармацевтите в България са били подложени на масирани проверки от 5-6 институции едновременно, което е затруднило, както работата им, така и обслужването на гражданите.

“Безспорно, някои структури в тази държава могат да приложат възспиращи методи. Никога не съм подлагала това на съмнение. Напротив, като директор на Изпълнителната агенция по лекарствата в периода 2014-2018 г. имах възможност да “опитам” на свой собствен гръб похватите им, част от които бяха отразени в медиите. Въпреки заплахите, ръководството на Българския фармацевтичен съюз продължи да информира обществото по актуалните теми и да подкрепя българските фармацевти, които са сред медицинските специалисти на първа линия в борбата с Covid-19. И ще продължи да го прави…”, заявява тя.

Проф. Стоименова коментира също, че кратък преглед на делата по чл. 326, ал.1, по който е обвинението срещу нея, е показал, че делата по този член са за оставени фалшиви сигнали за взривни устройства и неверни повиквания за помощ на телефон 112. “Да се приравни даването на обективна информация относно възможни ситуации в лекарствоснабдяването, които са предотвратими и решими, поднесена по безспорно балансиран начин, основано на анализи, препоръки от Световната здравна организация, ЕК, Европейска агенция по лекарствата и др. източници към неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, означава грубо погазване на принципите залегнали в Закона за нормативните актове“, пише тя.

“Престъплението по чл.326 ал.1 от НК, като такова против реда и общественото спокойствие очевидно охранява обществените отношения свързани с ненужно ангажиране на значителен обществен ресурс за предотвратяване и преодоляване на неблагоприятни изменения, възникнали в резултат на деянието.

Какъв значителен обществен ресурс са ангажирали моите интервюта? И каква е обществената опасност?

Напротив, аз информирам, като поставям на дискусия и възможните начини за справяне със ситуацията. Ако следваме “логиката” на обвинението, то за същото може да бъде обвинен и изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата, на чиято интернет страница редовно се качва информация за недостига на лекарства в условията на пандемиято от Covid-19 и регулаторните подходи за преодоляването им. Както и представителите на Световната здравна организация, Изпълнителна ръководна група на ЕС за недостиг на лекарства, причинени от големи събития, ръководителите на болници и лекари от девет европейски страни, които заявиха в отворено писмо миналата седмица, че има запаси от някои лекарства само за две седмици, и призоваха за по-голямо европейско сътрудничество за решаване на проблема, както и десетки представители на институции у нас, в ЕС и САЩ, които коментират тази проблематика”, посочва още председателят на българския фармацевтичен съюз.

Проф. Стоименова заявява, че всяко едно послание, твърдение и предположение в медиийните й изяви почива на 25-годишния й опит във фармацевтичния сектор, придобит в призводството, търговията и маркетинга на лекарства, лекарствената безопасност и държавната администрация и на публикувани анализи и информация и нямат характеристиките, които прокуратурата им приписва.

“Независимо, че в момента в условията на извънредно положение са ограничени някои наши основни права, ние живеем в правова държава, където споровете са решават чрез справедлив съдебен процес, а държавата отговаря за незаконосъобразни актове и действия на нейните органи и длъжностни лица. Независимо, че не можем да се придвижваме и събираме свободно и ежедневието ни е променено драстично, все още можем да разсъждаваме и мислим критично.

Очевидно е, че сме изправени не само пред пандемия от Covid-19, но и пред нещо много по-различно от борбата с вирус

криза, която не е здравна и с много по-дългосрочни последици. И как ще я назовем?“, заключава тя.

Проф. Асена Стоименова е дългогодишен преподавател по фармакоикономика в Медицинския университет – София и един от най-известните български експерти във фармацията и лекарствената регулация. В момента тя е и един от четиримата европейци, които останаха в последния кръг на конкурса за избор на изпълнителен директор на Европейската агенция по лекарствата – ЕМА, припомня „Дневник“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!