BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прокуратурата обвини 58-годишна жена за злоупотреба със средства от европейски фондове за строеж на къща за гости в Батак


Илюстративна снимка: пресцентър на прокуратурата

Пловдивската окръжна прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу 58 годишна жена от Хасково за злоупотреба със средства от европейски фондове за строеж на къща за гости в Батак.

В периода от 2009-та до 2012-та година като управител на фирма жената с инициали М.Я. е представила неверни сведения пред пазарджишката дирекция на фонд „Земеделие“ и пред Дирекция „Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони“ в Пловдив, вследствие на което е получила близо 380 хил. лв., с които се съфинансират проекти от европейски земеделски фонд за развитие на селските райони.

За да получи средствата, обвиняемата е декларирала, че има осигурени средства за извършване на инвестицията по проекта, въпреки че към датата на декларирането – представляваното и управлявано от нея дружество не е имало осигурени такива средства, както и че е завършила цялата инвестиция за целите на мярката, т.е. за използване като къща за гости. В действителност, направените разходи не били за завършване на инвестицията – къща за гости, а за изграждане на къща за нейни лични нужди, твърди прокуратурата. Обвиняемата упълномощила своя позната, която на приятелски начала да подава дължимите съгласно Закона за туризма справки-декларации до кмета на Община Батак, като отразява в тях нулеви нощувки.

По искане на Окръжната прокуратура в Пловдив на 6 март тази година е била наложена възбрана върху недвижимия имот – къща в Батак с разгърната застроена площ от 620 кв. м.

На обвиняемата е наложена мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 10 хил. лева.

Предвиденото от закона наказание за такова престъпление е лишаване от свобода от 2 до 8 години.

В хода на разследването са установени данни за евентуално извършено в Хасково пране на пари от страна на съпруга на обвиняемата. Заради това от делото са били отделени материали, които са били изпратени по компетентност на Окръжната прокуратура в Хасково.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!